Цаката вече е ясна: Ето как да плащаме малко пари за отопление

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

С навлизането в най-студените месеци на годината няма съмнение, че борбата за термостата ще се възобнови скоро.

И тъй като цените на енергията достигнаха най-високото си ниво за всички времена, дебатът за това как най-добре да отопляваме домовете си е по-ожесточен и вероятно по-важен от всякога.

Но какъв е най-добрият начин да запазим уюта и същевременно да намалим максимално потреблението на енергия, а оттам и сметките за енергия?

По-добре ли е да увеличаваме отоплението, когато имаме нужда от него, или трябва да оставим уреда постоянно включен, но на по-ниско ниво?
Екипът на MoneySavingExpert признава, че въпросът не е напълно „ясен“ и казва, че най-икономичният вариант до голяма степен зависи от количеството енергия, от което се нуждае конкретният ви дом.

След като проучиха всички възможности, експертите споделиха публикация в блога, в която ни разясняват всичко.

Екипът на MSE пише: „Според експертите от организацията Energy Saving Trust идеята, че е по-евтино да оставите отоплението на ниска температура през целия ден, е мит.
„Те са наясно, че включването на отоплението само когато е необходимо, е най-добрият начин за пестене на енергия, а следователно и на пари.“

Най-добре е да използвате таймер, тъй като термостатът включва и изключва отоплението, за да поддържа зададената от вас температура в дома ви.

„Основното нещо, което трябва да разберете, е, че става въпрос за общото количество енергия, необходимо за отоплението на вашия дом.
„Известно е, че известно количество енергия постоянно изтича от дома ви (колко, зависи от това колко добра е изолацията ви).

„Тръстът за спестяване на енергия казва, че ако държите отоплението включено през целия ден, губите енергия през целия ден, така че е по-добре да отоплявате дома си само когато имате нужда.

„Това обаче не е толкова ясно. Някои специалисти не са съгласни с това и твърдят, че трябва да държите отоплението постоянно включено по съвсем друга причина.

„Те препоръчват отоплението да се държи на ниски обороти през целия ден, да се включат максимално всички радиаторни вентили и да се намали котлето до минимум, и казват, че проблемът с включването и изключването на отоплението е, че всеки път, когато то се изключва, в радиаторите се събира конденз.

„Според тях този конденз може да помогне за отвеждането на топлината извън дома, което означава, че топлината изтича по-бързо и в резултат на това се използва повече енергия.“

Те взеха предвид и мнението на потребителите във форума на MSE и добавиха: „Някои се оплакват, че пускането на отоплението само когато е необходимо, води до риск от студ, тъй като отоплението отнема време.

„Това може и да е вярно, но това е сайт за спестяване на пари, така че сме фокусирани върху разходите.

„Като баланс можете да включите таймера малко по-рано, така че къщата да е топла, когато е необходимо, но да не изразходвате енергия през целия ден.“

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!