Уволняват директора и болногледачите, държали се нечовешки с болни хора в Пловдив

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Община Пловдив ще бъде безкомпромисна към всяка една проява на неетично, непрофесионално и нечовешко отношение от страна на нейни служители, заяви зам.-кметът по социални дейности Анести Тимчев. Той каза, че в момента тече проверка в двата центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция като при установяване на хората от записа, гаврили се с болни възрасти хора, ще бъдат уволнени. Спрямо директорката на центъра Марина Тянева също ще бъде взета най-тежката мярка, след като приключи проверката. Самата тя е в отпуск от три седмици като в момента Центърът се управлява временно от социален работник.

Служители бият и обиждат възрастни хора в Пловдив?Брутално отношение към болни. За това сигнализираха близки на възрастни хора, настанени в Центъра от…Jan 20 2020vijti.com

Анести Тимчев заяви още, че от създаването на центъра отпреди 3 години до днес няма нито един сигнал за нередност от страна на служители или близки на някой от настанените лица в него. 

Записи, направени от близки на пациенти, показват бруталното отношение към болни и възрастни хора в Пловдив. Както съобщихме, случаят се отнася за Центъра от семеен тип за настаняване на хора с деменция в Пловдив. Записите са наистина скандални. Услугата е нова, за нея са изхарчени много пари, а всъщност настанените са подложени на физически и психически тормоз от страна на персонала.

„Като към животни се отнасят. Те просто не са хора”, казва Райна Димитрова пред репортер на Нова телевизия. Унижаваната жена е на 84 години, с демениця, напълно неподвижна. Записващото устройство е поставено от внучката й. Калинка Ненова забелязала,че някои от болногледачите удрят възрастните хора и се държат цинично с тях. Правило й впечатление и, че от лекарствата, които им дават, пенсионерите изглеждат като упоени. Записвала персонала в продължение на месец, включително и една от служебните им оперативки.

За да бъде настанена в центъра, близките на възрастната жена са чакали с месеци. Само персоналът обаче знаел какво се случва вътре. Възрастните хора често били насилвани или наказвани – по преценка на болногледача, разказват действащи служители. Крият лицата си от страх да не бъдат уволнени. Ирина Ангелова още пази снимките от синините по тялото на майка й. Болногледачите твърдели, че жената падала и се удряла сама. Кога и как обаче, никой никога не знаел. „Имаше синини по ръцете, отпечатъци от пръсти по китките, което ме навява на мисълта, че тя е дърпана, натискана. Обясняваше ми се, че майка ми се била удряла. Виждам, че тя е с ударен крак и с лепенка. Никой не ми отговори – кой, кога, как се е случило. Нека да не съм лош пророк, но имам съмнения да няма някоя чужда намеса, за да падне майка ми”, коментира Ангелова.

След поредното падане, възрастната жена се обездвижила, влошила се и починала. Въпреки, че страдала от деменция, тя била лекувана с лекарства за шизофреници. От центъра изкарали и фалшива епикриза, че пенсионерката е лежала в психиатрията в Пловдив. Според подправения документ, когато я приели, жената била агресивна и крещяла по цели нощи.

Очаквайте подробности.

Източник: TrafficNews

Фрапиращи жестокости търпят възрастни хора в социален дом в ПловдивБой, унижения и жестоки наказания търпят болните възрастни хора в Центъра за настаняване от семеен т…Jan 19 2020vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!