Спрей убива коронавируса за 60 секунди в Турция

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Избухването на COVID-19 пандемията в целия свят накара много микробиолози да работят за намиране на решения. Докато здравните специалисти работят усилено в лаборатории, за да разработват ваксини и лечения, в университета Улудаъ в Бурса бе разработен спрей за нос, който може да убие коронавируса само за една минута.

Проф. Чорбанов: Над 50% от хората няма да реагират на вируса, защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавирусиНад половината от хората, които се срещнат с К19, няма да реагират на вируса, защото имат преимуните…Jan 26 2021vijti.com

Решението, наречено Геноксин (Genoxyn), което напълно убива вируса, е разработено от доцент д-р Чехиме Гюлсюн Темел, асистент д-р Ахмет Юмит Сабанджъ и д-р Джунейт Йозакън, преподавател в катедрата по медицинска микробиология на университета Улудаъ.

Изследователите си сътрудничат и с други учени от университетите Улудаъ и Чукурова, за да тестват антимикробните и антивирусни ефекти на разработения спрей. Проучването установи, че разтворът предотвратява размножаването на бактерии и вируси.

Сабанджъ каза, че е започнал проучванията си за защита от различни болести преди началото на пандемията от коронавирус. „С Джунейт Йозакън показахме, че разтворът има антибактериална активност и след началото на пандемията, помислихме дали можем да разработим това решение, за да допринесем и за борбата срещу COVID-19. И така, усъвършенствахме нов орален и назален спрей и го изпратихме за тестове за биосъвместимост “, каза той.

„Вече беше известно, че точките на предаване на вируса са устата и носът и нашите изследвания установиха, че разтворът едновременно убива и лекува вируса върху устата и носната тъкан при впръскване. Смъртта на вируса за кратко време означава предотвратяване на навлизането му в клетките и намаляване на броя на вируса в тялото. Ако разтворът може да предотврати заразяване, той ще бъде добър защитник за нас “, обясни Сабанджъ.

Междувременно Темел заяви, че са доказали, че разтворът убива вируса в рамките на минута и най-важното е, че разтворът не уврежда епителните клетки на хората в лигавиците им. „Доказахме дори, че има лечебен ефект върху тези клетки. Следователно това означава, че е безопасно да се използва, тъй като не вреди на човешките клетки“, каза тя.

Йозакън, от друга страна, каза, че Сабанджъ е предложил това решение още преди две години, за да бъде тествано за антимикробна активност. „Въз основа на международни методи установихме, че имаме продукт, който може да се използва с  ефекти за заздравяване на тъканите и предотвратяване на заразата.“, обясни той.

„След като бяха направени още разработки, продукта стана по-ефикасен, тъй като използвахме най-новите нанотехнологични технологии. Подобреният спрей започна да показва дълготрайно въздействие, като има и биосъвместимост, което означава, че действа, без да уврежда човешките тъкани и клетки“, каза Йозакън.

Първоначално спреят е бил тестван за антивирусна ефективност, срещу често срещани вируси, но когато е започнала пандемията от коронавируса, тестове на тримата изследователи демонстрираха, че продукта има пряк ефект и върху новия коронавирус.

„Установихме, че има летален ефект срещу всякакви бактерии, гъбички и особено вируса SARS-CoV-2,“ каза Йозакън.

Предстои спрея да бъде удобрен за широка употреба в страната. Така той ще бъде като част от превантивните методи които ще се използват срещу Covid-19 пандемията.

Епидемиолог: Преболедувалите коронавирус не могат да бъдат заразни след това„Данните, които имаме от производителите на трите ваксини, са за тяхната ефективност при предотвратя…Jan 18 2021vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

Recommended
Проф. Чорбанов: Над 50% от хората няма да реагират на…
error: Content is protected !!