Спират 50-те лева добавка на пенсионерите

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Минималната пенсия за стаж и възраст да се повиши с 40 лева и от 300 да стане на 340 лв., считано от 1 октомври 2021 г. Това предлага служебното правителство в свой проект за преизчисление на пенсиите. За пенсионерите, които ще взимат между 340 лв. и 369 лв. от тази дата, се въвежда социална надбавка за покриване на разликата до линията на бедността – 369 лв., обявиха днес министрите на финансите и на социалната политика в служебното правителство Асен Василев и Гълъб Донев.

Повишение на пенсиите с 12.5% от октомври и нова социална помощ (ОБЗОР)Минималната пенсия се предлага да стане от 300 на 340 лева, а максималната от 1440 на 1500 лева Преи…Jul 23 2021vijti.com

Останалите пенсии ще се увеличат от 1 октомври чрез повишаване на коефициента за стаж от 1.2 на 1.35, тоест средно ръстът ще е с 12.5%. Вдига се и максималната пенсия. Така тавана пораства с 60 лева и вече няма да е 1440, а 1500 лв. По сегашното законодателство това означава и вдигане на максималния осигурителен доход, но служебните министри обясниха, че такава мярка няма да има, след като срещу нея се обявиха фирми от ИТ сектора, които осигуряват работещите върху високи заплати.

Социалната пенсия за старост също ще се увеличи. Тя ще нарасне от 158 лв. на 170 лв. Всички тези промени ще бъдат заложени в актуализацията на Бюджет 2021, която до дни ще бъде внесена от служебния кабинет в Народното събрание.

Социалната надбавка за бедност ще се изплаща на пенсионерите след кандидатстване пред Агенцията по социално подпомагане, а не от НОИ. „Трябва да бъде ясно казано, че добавката е направена по начина, по който са направени енергийните добавки, т.е. пенсионерите трябва да отговарят на редица условия – да нямат големи жилища, да нямат големи влогове, наистина да са бедни, това е добавка за бедност“, посочи финансовият министър.

Асен Василев съобщи още, че добавката от 50 лв. към пенсиите, които се дават от миналата есен по идея на правителството на Бойко Борисов като антикризисна във връзка с пандемията от Ковид-19, следва да спрат от есента. Добавката  е предвидена да се изплати за последно през месец септември – последният месец преди актуализацията. Министър Василев вече е запознал 5 от 6-те политически формации в новия парламент с параметрите на актуализацията. „Оттам нататък те дали биха я припознали е въпрос към тях, а не към нас“, заяви финансовият министър.

В Народното събрание вече са внесени два проекта за вдигане на пенсиите – на Корнелия Нинова от БСП и Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме“. И двата обаче са направена върху съвсем различна философия от предлаганата от служебния кабинет. Те разписват преизчисление на пенсиите от 1 септември тази година, което значи вдигане предимно на старите пенсии и ще остави без повишение около 930 000 пенсионери.

Синдикатите останаха доволни от актуализацията на бюджета и обявиха, че ще я подкрепят в съвета за тристранно сътрудничество. Те подкрепиха служебния кабинет, че не се е „подхлъзнал“ по логиката на Корнелия Нинова и Мая Манолова, които предлагат преизчисление на пенсиите.

Министър Василев донесе добри новини на пенсионерите-Увеличение на пенсиите, но не с по 5 лева, а доста повече Очакваме малко над 2 млрд. лева допълнителни приходи над планираното в бюджета за 2021 година. Ср…Jul 22 2021vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!