Славна дата: На 20 април 1876 г. избухва Априлското въстание! Да помним и да пазим свободата си и България!

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
На днешния ден – 20 април, през 1876 година по стар стил (2 май по нов стил) преждевременно избухва Априлското въстание в Панагюрище, Копривщица, Клисура и Стрелча. Организаторите целят въставане на цяла България срещу османското робство, продължаващо пет века.

Лили Иванова наложи строга забрана на феновете си заради нещо, което я е изплашило много в миналотоПромоционалните дейности по тройния концерт на Лили Иванова в Зала 1 на НДК на 8, 9 и 10 декември въ…Aug 20 2019vijti.com

Замисълът на Априлското въстание е осуетен от започналите арести. Неджиб ага пристига в Копривщица от Пловдив на 19 април начело на конна полицейска група, за да започне арестите на ръководителите на местния революционен комитет. Тодор Каблешков заедно със своите съратници напада конака, където се е установила турската част, надявайки се по този начин да попречи  на полицейската акция. Вследствие на завързалата се престрелка една част от турските заптиета начело с Неджиб ага успяват да се спасят и да избягат, но друга част са убити.

Каблешков изпраща веднага след нападението бързо писмо до Панагюрище, където са разположени ръководителите на IV революционен окръг. С писмото, което изпраща и на други места, той призовава всички българи към повсеместен бунт.

„Кървавото писмо“ става символ на Априлското въстание. Това писмо става известно  като „Кървавото писмо“ поради факта, че е подписано символично с кръвта на едно от убитите заптиета. Георги Бенковски обявява въстанието в Панагюрище веднага след получаването на писмото.

Главен орган на въстанието става новосъздаден  Военен съвет  – IV революционен окръг. На него се възлагат освен  ръководството на военните действия, също така и създаването и утвърждаването  на новата гражданска власт в града.

По това време Бенковски  изпраща  една чета начело със стотника Иван Парпулов – Орчо войвода, имаща за цел да осъществи връзка между Копривщица и Панагюрище и да подпомогне въстаниците в Стрелча.

Панайот  Волов и Икономов заминават към североизточните райони на окръга веднага след обявянето на въстанието.

Георги  Бенковски, който междувременно организира своя конна дружина, т. нар. Хвъркова чета, се насочва към средногорските села Петрич, Поибрене, Мечка, Мухово и увлича местното население във  въстанието.

До края на май въстанието е потушено. По време на Априлското въстание загиват над 30 хиляди души, но животът им има огромно значение за България. Светът обръща внимание на тяхната саможертва и отдава своето уважение към България.

Едни от най-великите хора в тази епоха, като Чарлз Дарвин, Виктор Юго, Достоевски, Толстой, Оскар Уайлд и други  изразят защитата си за българската кауза. Тази световна реакция дава  повод на Русия да се активизира  за  решаването на Източния въпрос и на 12 април 1877 г. тя обявява война на турската империя.

Това спомага за слагането на край на робството в България и  на 3 март 1878 г. се подписва  Санстефанският мирен договор.

Да помним и пазим свободата си и България!

Кубрат Пулев най-сетне призна: Скарахме се много крайно с Андреа, тя е миналоВИЗИТКА Кубрат Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София. Баща му Венко е бивш шампион на България по б…Sep 27 2019vijti.com

Източник:блиц

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!