Самотни пенсионери замръзват до смърт

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Къщите им с найлони вместо прозорци
Десетки изоставени пенсионери са обречени на студ и мизерия в плевенското село Бреница, научи „България Днес“.
Във всяка втора къща живее самотник, който едва свързва двата края. Немощните старци обитават порутени постройки и тихо чакат бялата смърт да ги застигне. Районът на Кнежа, към който е селото, е известен като един от най-мразовитите у нас.

8 лева и 33 стотинки на ден! Това е дажбата за 700 000 пенсионери250 лева пенсия или 8 лв. и 33 ст. на ден. Това е дажбата за 700 000 пенсионери, която според ГЕРБ и…Dec 5 2019vijti.com

„Повечето от хората живеят в лоши битови условия. В селото има около 2000 човека. Дори да имат някакви дърва, то пак е студено. Къщите са много стари, напукани. Прозорците са счупени и влиза студ. На някой като му се счупи едно стъкло на прозореца, няма средства да си го възстанови. Слагат се найлони, хартийки и пак е студено. Не мога да ви го опиша с думи. Страшно е!“

Това призна пред вестника кметът на селото д-р Пламен Лъжовски. Тази седмица той погреба двама от жителите си. 85-годишната Пена и 76-годишният Недялко не искали да бъдат повече сами и заживели на семейни начела. В порутена постройка, прикрепена до изгорелия дом на старицата. Без ток, без топлина. Замръзват до смърт.

„Очакваше се това да се случи. Бабата беше с деменция, объркваше се. Нямаше нито един близък. Мъжът много пиеше. Често сме го прибирали от улиците – паднал, замръзнал някъде. Съседи им помагаха, получаваха храна от социалните, но отказаха да ги настанят в дом, защото пенсиите им бяха ниски“, допълва кметът.

Всеки втори в селото живее в немотия. Държавата им е обърнала гръб. Децата им също. Наследниците им заработват в чужбина, не се прибират дори за погребенията на родителите си.

„Казват ми – погребвай ги, ние няма да си дойдем“, допълва управникът.

От тази година нуждаещите се не получават и дърва – заради вредните емисии, които отделят. Август получават еднократна помощ за отопление от 370 лв. за целия зимен сезон. Недокоснали се все още до ниските температури, хората ги харчат за друго. С тях покриват разходите за лекарства и храна.

„В селото има и много самотни майки. Мога да дам пример с една глухоняма жена, която иска да гледа децата си, но няма средства. Живеят в една стара къща с майка й. Ние се грижим за нея“, разказа още д-р Лъжовски.

Доли ТАЧЕВА

Източник: bgdnes

Безобразие: Новите пенсионери след 2021 г. ще са жестоко ощетениИма сериозен риск първите пенсионери, които ще взимат т. нар. втора пенсия от частен фонд, да получа…Nov 14 2019vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!