Раната „Струма“: Семейство загуби осем деца и майките им в катастрофата

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Северна Македония скърби и този четвъртък. Отвъд националния траур остава болката от личните загуби на почернените семейства.

Този четвъртък е третият ден на траур в страната. Семейство Яхи губи най-много членове. Те повече никога няма да видят техните осем деца и двете им майки. В село Студеничани екипът ни се срещна и с един възрастен дядо, който е загубил внучето и снаха си, но очаква сина си, който е оцелял.

Тираджия пръв помогнал на ранените на „Струма“: Лицата им бяха в кръв, черни / ВИДЕОПървият човек, помагал на оцелелите след катастрофата на магистрала „Струма”, разказа за преживяното…Nov 25 2021vijti.com

Животът на 70-годишния Паязит Паязитовски се преобръща след 23-ти ноември. Губи снаха си и 16-годишния си внук. Единствено синът му Ебип успява да излезе навреме от горящия автобус.

„Загубихме една снаха и едно внуче. Синът ми оцеля и преживява цялата трагедия, чуваме се с него. Не се издържа, много е тежко. За цялата държава е проблем. Остави, че за мен е проблем!“, казва Паязит.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Рана има и семейство Яхи. Мъжете във фамилията губят две жени и осем деца.

„Двама мъже, мои приятели, останаха без своите жени. Единият вече е вдовец, загуби децата си. На другия баща му остана само 27-годишния син, който не е бил на екскурзията, а в семейния магазин“, разказва Себатин Охио.

От деня на инцидента семейство Яхи  не е само в скръбта си. Албанската традиция повелява пред дома да се остави  бяла кърпа.

„Това е знак, че тука могат да дойдат хората и изразят съчувствие”, обяснява Себатин.

Кметът на Студеничани Азем Садику посещава почернените семейства всеки ден.

„С нищо не можем да облекчим тяхната загуба. Болката е огромна, но искаме чрез срещите да им покажем, че наистина на всички ни е много мъчно. Голяма трагедия. Съкрушени сме!“, казва Садику.

Местните хора настояват българските и македонски власти да доведат разследването докрай. Опечалените семейства се надяват да получат в скоро време достоверна информация кога и как ще могат да изпратят близките им в последния им път.

ВИДЕО>>>ТУК

БЕЖАНЕЦ СЕ ОКАЗАЛ ОСМИЯТ ОЦЕЛЯЛ НА АМ „СТРУМА“, ИЗБЯГАЛ ОТ „ПИРОГОВ“?Има вероятност осмият оцелял от автобусната катастрофа на АМ „Струма“ да е 36-годишен бежанец от Бли…Nov 25 2021vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!