Първият излекуван медик в Пловдив: Свалих 9 килограма, изкарах тежка форма на COVID-19

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

ачалникът на Спешната помощ на болница  „Пълмед“ д-р Димитър Деликостадинов пребори коронавируса и се възстановява успешно. Той стана първият медик в Пловдив, който се разболя и успя да се излекува  от COVID-19.

Мъж от Варна уби 42-годишнта си приятелка, след като сметна, че го е заразила с коронавирус За срок до 72 часа Окръжната прокуратура във Варна е задържала 30-годишния Ивайло И., след като му…Apr 8 2020vijti.com

Пред „Марица“ той разказа за преживяното от него.

– Д-р Деликостадинов, радваме се на хубавата вест за вашето оздравяване. Ще ни споделите ли какво се случи?

– Бях на работа, почувствах  се зле на единия ден, а на следващия ден вече имах болки в мускулите, заболяха ме и очите. Както го описват специалистите,  имах проблеми с  вкуса и мириса. Вдигнах температура  до 38, 7 градуса, която  не е типична за грипа. При него температурата стигна от  38 до 40 градуса.

– Сега вече предполагате ли как може да сте се заразил?  

– Не нямам никакво представа как е станало това, колкото и да се опитвах да си спомня.

– Имаше информация, че това е станало, когато сте били извън България?  

– Няма такова нещо. Не съм излизал от България. Какви ли не небивалици прочетох и чух за мен. През този период си бях в Пловдив и работех.

– Как реагирахте, след като се почувствахте зле?            

– Веднага останах в къщи и се обадих на моите началници, за да ги информирам какво се случва с мен. Изпратиха ми  д-р  Гергана Чавдарова-  началник на лаборатория по клинична имунология и микробиология в нашата болница, която потвърди заболяването ми. Взеха ми проба на четвъртия ден, оказа се положителна за коронавирус.

-Изпитахте ли притеснения при този развой на събитията?      

– Няма човек, който да не се уплаши от тази болест, особено след като вижда по телевизиите и другите медии какво се случва по света и в България. Аз също съм човек и беше напълно нормално да съм притеснен.

– Какво стана с вашата съпруга, която също е медик?      

– Четири дни по-късно и тя се разболя.  Нейното състояние беше по-тежко , стигна до болница. Вече я изписаха и се възстановява добре. За съжаление двамата с нея изкарахме една от най-тежките форми на  COVID-19. Не стигнахме до апаратна вентилация, ала две седмици бяхме с тежка форма на задух и много силна и суха кашлица. Това нещо просто ни изяде.

-С какво ви лекуваха?

– С хлороквин и изотромицин. Колегите от болницата ме снабдяваха с тези медикаменти. Благодарен съм им много за грижите.

– Получихте ли подкрепа в този труден момент?

– Да обадиха ми се много приятели, колеги и хора, с които не се бях чувал и виждал от години и ми изказаха подкрепа. Прочетох хубави нещо по форумите за мен и за отделението, в което работя. Благодарен съм на всички, които ме окуражиха в този труден момент.

– Какво ви предстои?

– Период на карантина. Надявам се да се възстановя по-бързо и да се върна на работа.

-Промени ли се нещо в характера ви след това, което преживяхте?

-Отново се убедих, колко е ценно здравето за човека. През периода на болестта свалих девет килограма, две седмици бях с температура, зверска кашлица и стомашно-чревни проблеми. След като човек преживее подобно нещо, се замисля над много неща.

– Какво ще посъветвате хората?

– Да спазват търпеливо наложените ограничения, тъй като тези мерки са за тяхно добро. Нека да слушат препоръките на Националния щаб, за да можем всички да се справим по-бързо и успешно с тази пандемия. Решенията, които се взимат, са напълно адекватни и българинът трябва да разбере, че се правят за негово добро, за да се запазят здравето и живота му.

Най-сетне! Учени от САЩ потвърдиха действието на БЦЖ-ваксината в борбата с коронавируса: Буквално тези дни упорито се заговори за връзката между БЦЖ-ваксината , която у нас е задължителна…Apr 8 2020vijti.com

Източник:марица

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!