Преди 1989 г. у нас беше изградена система на здравеопазване, за която днес можем само да мечтаем!

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Държавата се грижеше за здравето ни, лекарите бяха на ниво
В училищата и заводите имаше доктори и зъболекари, правеха се профилактични прегледи
Напук на всички  хулители и отрицатели на социализма, със сигурност в онези години у нас беше изградена система на здравеопазване, за която днес можем само да мечтаем. Тогава държавата се грижеше за здравето на своите поданици.

Най-дръзкият обир през соца: Задигат с лада 2 чувала с париОфицерът от резерва полковник Георги Тишевишки е роден на 30 юни 1936 г. във врачанското село Доброл…Sep 23 2019vijti.com

Страната ни беше покрита с медицински заведения, нямаше кътче,  в което да няма лесен и бърз достъп до медицинска помощ. Лекари и медицински сестри, зъболекари в учебните заведения и големите индустриални предприятия имаше навсякъде. Децата бяха напълно обхванати в имунизационния календар, редовно се извършваха профилактични прегледи на цялото население.

На ниво беше и санаториалното лечение, бяха изградени огромни по своя обхват санаториуми в центрове като Хисаря, Вършец, Велинград, Павел баня, Момин проход и на много други места. В тях срещу минимално заплащане хората получаваха възможност за 20-дневно лечение на различни хронични болежки под пълен медицински контрол. Бременните жени бяха обхванати от система за наблюдение. Съществуваха и така наречените климатични училища, в които учеха и живееха хронично болни деца.

През 80-те години се наложи и практиката големи заводи и предприятия да изграждат свои профилакториуми, в които работниците да почиват, да се лекуват на смени, без да се откъсват от трудовата си дейност, отново срещу символично заплащане. Ако днес ходите по Витоша и попадате на много напуснати сгради, то те са именно тези работнически почивно-лечебни станции. Участъковите лекари в поликлиниките бяха социалистическият първообраз на сегашните джипита, вършеха своята работа професионално и бяха едни истински семейни и дори потомствени лекари.

Сега, при демокрацията, здравето е превърнато в стока, който има пари – се лекува, който няма – е оставен на произвола на съдбата. Истински цинизъм спрямо българите.

Спомени от соца: Помните ли кравето мляко по време на комунизма – прилича ли на днешните млекаВъзрастните българи си спомнят, че едно време киселото мляко имаше трайност 72 часа, след което вкис…Sep 16 2019vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!