Преврат в ГЕРБ?

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Възможно ли е ГЕРБ да съществува без Борисов? Ако е възможно, то вероятно това ще се случи без значение дали той иска или не. Вече има знаци, че не е изключено Бойко Борисов да последва съдбата на Тодор Живков. Днешната светкавична и гневна реакция на Борисов след изказвания на Плевнелиев, че Борисов е готов да се дръпне назад подклаждат още съмнения, че в партията се готви нещо голямо без значение дали Борисов го иска или не.

Миналата седмица Кирил Петков изпрати ясно и изкусително послание до членовете на ГЕРБ: „Ако Бойко Борисов реши един ден да отиде на топъл остров – съм сигурен, че имаме много идеи за европейска България с част от депутатите му“.

Днес по БТВ Плевнелиев като гръм от ясно небе дори посочи името, с което Кирил Петков трябва да стопли отношенията – „Дани Митов, Томислав Дончев, Катя Захариева, списъкът е много дълъг“.

Интереси на Таки и ГЕРБ в „златните“ гьол, паркинг и лаборатория на ГКПП „Капитан Андреево“Скандалната „златна лаборатория“ на Капитан Андреево е свързана с не по-малко скандалните „златен гь…Jun 25 2022vijti.com

„Бойко Борисов и партията му се боят от съдебни разследвания. Борисов вече е оттеглен. Реално управлението е в ръцете на Даниел Митов, на Десислава Атанасова“, смята културологът проф. Ивайло Дичев.

„Деструктивно е, че Кирил Петков затваря врати пред опозиционните партии. Трябва да се намери компромис. Виждаме как по лична линия се съсипва държавата. Цялата работа е лична и свързана с амбиции. Слави Трифонов реши да си отмъщава, създаде партията, за да си отмъсти заради референдума навремето“, коментира още той пред БНР.

„Този парламент едва ли ще излъчи трайно правителство. Ако има такова, то трябва да излезе с ясно разчертани приоритети. Такова правителство може да трае около 6 месеца. Най-добре е да се състави с мандата на ПП, не много политическо и да бъде подкрепено от ГЕРБ. За страната ще бъде много лошо, ако веднага отидем на избори“, прогнозира проф. Дичев.

По думите му БСП е партньор, на когото не може да се разчита за трайно управление: „В политиката трябва да се търсят решения… Ако не искаме да правим компромиси, трябва да сменим избирателната система, да минем към радикална мажоритарна система, при която винаги ще има ясни мнозинства“.

Борисов реагира мълниеносно днес след думите на президента Росен Плевнелиев.

„ГЕРБ си има лидер, избран преди 3 месеца. Аз съм се дръпнал от депутатството, да не дразня, предложил съм кабинет без мое участие. Оттук нататък да им играя по свирката, да оставя една силна партия да стане брошка на „Продължаваме промяната“ като ДБ, няма да стане. Категорично избори“.

Това коментира пред „Сега“ лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов по повод спекулации, че е готов да се оттегли от лидерството на партията в контекста на опитите за сформиране на кабинет.

Като реакция срещу евентуална „нежна революция“ в ГЕРБ се очаква  Борисов още повече да засили изявите си и живите му включвания да зачестят.

Президентът в периода 2012 -2017 г. Росен Плевнелиев заяви, че Бойко Борисов е готов да се отдръпне назад в името на обединение на проевропейските партии у нас.

„Винаги съм си мечтал проевропейските сили у нас да се смирят и да се обединят. Може би няма да стане в този парламент. Това трябва да се случи най-после. Да се отдръпнат малко назад. На Христо Иванов му прави чест, той се дръпна назад. Бойко Борисов е готов да го направи и го е заявявал многократно, включително в разговори с мен. Кирил Петков трябва да го направи. Бойко Борисов винаги е бил за европейското развитие на България. Винаги е бил готов да постави решенията пред собственото си его и разрушителността. И съм сигурен, че той би бил част от един позитивен сценарий, в който България се ускорява за стратегически инвестиции, златен дъжд от еврофондове, влизане в Еврозоната и в Шенген. Обратното е съсипия“, каза Плевнелиев.

„Това е актуално негово твърдение. Вчера говорихме. Никой не може да вземе партията на Бойко Борисов, той я е създал и той ще продължи да бъде в нея основния фактор. Но също така самият той знае много добре, което и Радев ще разбере след време, че след като сте били 8-10-12 години всеки ден по телевизията, всеки ден отпред на барикадата, да работите за държавата, това води до една степен на изхабяване. Хората ще искат да видят нови лица. Борисов работи, той има ново младо поколение. И аз не разбирам какъв е проблема на Кирил Петков да си говори с хора като Дани Митов, Томислав Дончев, Катя Захариева, списъкът е много дълъг. Защо той ги обвинява, че са мафия? Катя Захариева работи в моя кабинет и с Христо Иванов, и с Асен Василев“, добави президентът.

Мирослав Иванов: Отстраняването на Минчев е политически цинизъм, Радев налива вода в мелницата на ГЕРБ© Кадър – бТВ Никола Минчев е изключителен човек и професионалист. Почувствах се гадно като разбра…Jun 19 2022vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!