Парадокс: Всички шофьорски книжки у нас са нередовни!

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Едно от нещата, което курсистите, желаещи да придобият свидетелство за правоуправление на моторно превозно средство, е да научат Закона за движение по пътищата. В теоретичния изпит, познат в разговорния език, като „листовки“ дори има въпрос, касаещ подкатегорията “B1” (Б1). Именно за парадокс, свързан с нея ще ви разкажем сега.

Тази категория дава правото да се управляват четириколесни превозни средства с маса без товар не повече от 400 кг (550 кг за превозните средства, предназначени за превоз на товари), в която маса не се включва масата на акумулаторните батерии на електрическите превозни средства и които имат максимална нетна мощност на двигателя не повече от 15 kW (20.4 к.с.). Това са т.нар. микрокари.

Оказва се обаче, че в свидетелствата ни за правоуправление на МПС тази категория е обозначена по съвсем друг начин. Ако обърнете шофьорската си книжка, ще видите, че срещу категорията “B1” (Б1) има изображение на микробус!

Мика Зайкова пред Lupa.bg: Режат пенсиите с 20%?No ExcerptFeb 20 2021vijti.com

Недопустимо недоглеждане от страна на администрацията

Странното е, че тази грешка в графичния дизайн на шофьорските книжки съвсем не е от вчера. Още по-странното е, че никой от съставителите на тези официални български документи не е видял тази грешка и сега, повече от десет години по-късно, шофьорските книжки продължават да се издават по същия начин.

А най-странното е, че служители на реда, които имат право да проверяват документите ни за самоличност и правоуправление на МПС, не са запознати със ЗДП и съдейки по картинките на книжките си мислят, че за да управляваш бус под 3.5 тона ти трябва въпросната категория B1.

Парадоксите обаче съвсем не спират до тук. На свидетелствата за правоуправление на МПС, които са издавани преди десет години (тоест по-старите), е отбелязано придобиването само на категория „B“, но не и на „B1“.

СУМПС, издадено през 2011 г.

Парадокс: Всички шофьорски книжки у нас са нередовни!

Частният случай

Граничен полицай, извършвайки рутинна проверка при преминаване на българо-гръцката граница (реален случай, от който разбрахме за проблема), заявява, че водачът не може да управлява бус под 3.5 тона, защото няма категория „B1“. И за да се аргументира, показва изображението на гърба на книжката и липсата на дата за придобиване на въпросната категория. Пълен абсурд!

Как стои въпросът при новите документи?

СУМПС, издадено през 2020 г.

Парадокс: Всички шофьорски книжки у нас са нередовни!

При новите документи, издавани през миналата година, например, един от проблемите е оправен и срещу подкатегориите, каквато е въпросната „B1“ вече има дата, удостоверяваща придобитата от водача категория. Но дори и без такава дата е логично (както е при по-старите шофьорски книжки), при положение, че водачът има категория „B“, да има право да управлява моторни превозни средства, попадащи в категорията „B1“. Същото важи и за останалите подкатегории, обозначени с цифри след буквения индекс.

Така на практика, до изясняване и отстраняване на проблема всички шофьорски книжки са нередовни

Държим да попитаме компетентните органи, защо срещу категорията „B1“ стои изображението на микробус и защо органите на реда не са запознати със Закона за движение по пътищата? А и още нещо: Как така никой от администрацията, занимаваща се с издаването на СУМПС, не е забелязал този фрапантен пропуск, датиращ от преди повече от десет години?

Секретни досиета: Комунистите откраднали над $2 млрд. за пенсииБратът на легендарния топполицай Никола Гешев – Емануил, не успява да спаси пенсионните вноски, натр…Feb 23 2021vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!