Пак проблем – новите правила за ТЕЛК са обидни за някои болни

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Редица граждански организации на хора с увреждания настояват за допълнителни промени в наредбата за медицинската експертиза, тъй като според тях сегашните поправки, влезли в сила на 16 юли и приети без обществено обсъждане, създават условия за дискриминация, пише Сега.

„През последните дни продължават да постъпват множество сигнали за нарушени права, свързани с ТЕЛК“, казва омбудсманът Диана Ковачева, която изпрати становище до служебния здравен министър Стойчо Кацаров. В него тя препоръчва промени във въпросната наредба, така че да се постигне по-адекватна оценка на здравословното състояние на гражданите, които се явяват пред Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК).

Служителка на бензиностанция рискува живота си, за да спаси момиченце!Родители изказаха своята благодарност към служителка на бензиностанция в Несебър, която спасила живо…Jul 27 2021vijti.com

Основните промени в наредбата са свързани със срока на валидност на оценките при състояния, които са необратими. При обявяването им Кацаров обяви, че над 100 заболявания, които са необратими, ще получат пожизнено решение за трайна неработоспособност, като хората, страдащи от тях, няма да ходят на всеки 3 г. за преосвидетелстване пред ТЕЛК или НЕЛК. До поправките, за които години наред кабинетът на ГЕРБ не намери воля, се стигна след натиск от омбудсмана.

Ден след приемането на наредбата, от „Национална организация Малки български хора“ са сигнализирали омбудсмана, че тя създава условия за нарушаване на правата на малките хора и за дискриминация, която ги изправя едни срещу други. Оттам са били категорични против факта, че информацията с последните промени за дефинитивните увреждания не е била обществено достъпна и всичко се случва без обществени консултации. Същата позиция е изразил и Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите у нас, според когото наредбата е едва ли не с ранг на държавна тайна.

Диана Ковачева изрично отчита, че предприемането на действия за разрешаване на съществуващите проблеми е „дълго чакана и важна стъпка в усилията за осигуряване на адекватна оценка на здравословното състояние на хората с увреждания, както и за определянето на подходящи мерки за по-нататъшната им подкрепа, съобразена с индивидуалните потребности“. Тя обаче обръща внимание, че всички действия, засягащи правата и интересите на хората с увреждания, трябва да се случват с тяхното участие и при максимална прозрачност и публичност. По думите й липсата на обществени обсъждания е довела до ограничаване на възможностите на заинтересованите да изразят възраженията си и да представят предложенията си – като например малките хора, които се оказаха разделени заради един сантиметър разлика.

Омбудсманът посочва и други организации, писали до нея, недоволни от последните промени в наредбата. Сред тях е „Национална асоциация на децата и младите хора с диабет“ по отношение децата и младежите със захарен диабет тип 1, за които изрично е определен пожизнен срок само при конкретни усложнения от заболяването. Другият пример е по жалбите на фондация „Живот със Синдром на Даун“, които са недоволни от недостатъчната яснота на раздела за Генетични аномалии по отношение възможностите за определяне на право на чужда помощ. Според обществения защитник е необходимо особено внимание към тази част от наредбата, защото с нея се предоставя възможност на лицата за нова оценка при по-благоприятни условия, но само в случай, че в двумесечен срок от влизането в сила на промените подадат заявления за преосвидетелстване, който е доста кратък.

Според Ковачева в текста не е изрично уредено и че хората с увреждания ще минават на преосвидетелстване при новите условия, без да е необходимо да представят нови и допълнителни изследвания и медицински документи. Омбудсманът акцентира още, че липсва достатъчно конкретика на заболяванията и по-обстойно описание на категориите, така че да не се допуска неправилно тълкуване и прилагане на методиката и наредбата от лекарите и нарушаване на правата на хората с увреждания. „Въпросът е оставен за разрешаване чрез Методически указания, за които омбудсманът очаква да бъдат достатъчно ясни и разработени при максимално участие на хората с увреждания и техните представители“, пише общественият защитник.

До 1800 лева вече взимат учителките в детските градиниЗаплатата на учител в детска градина може да достигне до 1800 лв. В същото време офертите за помощни…Jul 26 2021vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!