„Нямам изглед към морето“: Созопол събаря част от крепостната си стена заради ресторантьор

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Тя не е архитектурен паметник и пречи на морската гледка на заведение, мотивират се магистратите

Заради отнет изглед към морето на собственик на заведение Созопол ще трябва да събори част от крепостната си стена, реши Бургаският районен съд.

Река Камчия пресъхва, не се влива в Черно мореКадър и видео: Plamen Dochev, You tube Нещо неприятно се случва с река Камчия. пресъхва с бързи те…Nov 23 2020vijti.com

Съдът осъжда община Созопол да плати на собственика 1 558 лв. разноски по делото, както и да премахне част от крепостната стена на града.

Причината е, че „несъмнено се смущава пълноценното ползване на собствения му имот по предназначение – за сезонно заведение. Като собственик, той не е длъжен да го търпи и може да иска преустановяването му, чрез премахване на съответната част от обекта“, пише в мотивите си Бургаският съд.

Собственикът твърди, че в имота му е изграден 4-метров зид с дебелина 1,80 м., който заема около 6,5 кв. м. от терена. Това пречи имотът да се използва. Според общината обаче става дума за архитектурно-строителен паметник на културата и частичното премахване на строежа ще го увреди.

Заключението на вещо лице е, че на мястото няма видими следи от съществуващ старинен архитектурен паметник.

Процесната е новоизградена – от нивото на крайбрежната алея, без да представлява възстановка на основи от Античността или Средновековието, чрез надграждане“, пише още в експертизата.

Има съдебно решение по заведено преди четири години дело. Площта, за която става дума е 6-7 метра, все пак е част от тази стена, друг е въпросът как е била направена. Съдът е преценил, че по начина, по който е изградена там, е било незаконно, аз не съм разследващ орган, за да ги разследвам тези неща. За самото събаряне се прави проект, тъй като представлява строително-ремонти дейности и се съгласува с НИНКН“, уточни кметът на Созопол Тихомир Янакиев, цитиран от БНР.

Лекар: 70% от българите веднага ще се ваксинират, ако това е условие да отидат на море в ГърцияСистемата не ни е от най-оптималните, които имаме, но успя някак да се справи със ситуацията. Мисля,…Jan 14 2021vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

Recommended
Глория с нова снимка на внучето и нови подробности
error: Content is protected !!