Кметът на Садово разказва за ужаса от земетресението-Било е и хоризонтално и вертикално

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Цялата администрация на Садово е извън сградата на общината. Беше доста силно и стряскащо. Това коментира кметът на Община Садово Димитър Здравков по повод на земетресението от ранния следобед в сряда.

Той съобщи, че трусът е бил и вертикален и хоризонтален. Хората се опасяват да не се повтори, затова изчакват навън. Към момента няма подадени сигнали за разрушени сгради, каза кметът, а полицията в общината прави обход.

От полицията в Пловдив съобщиха, че до момента няма подадени сигнали при тях за пострадали в областта и за разрушения. Няма подадени сигнали и на 112.

„Нямам поглед към улицата, но хора изскочиха на терасите. Кучетата на съседите се разлаяха“, разказа читателка, която живее в Пловдив.

Регистрирани са и вторични трусове. Земетресението е било усетено и по високите етажи в София, както и по много места в Северна България. Особено силно е усетено в Плевен.

Според пловдивчани, продължителността е била между 2-3 минути.

„Разлюля ни много силно, уплашихме се, независимо от това, че сме на четвъртия етаж на офис на сграда. Не знаем как се е усетило по високите етажи“.

Хората в село Крумово, което е в непосредствена близост до епицентъра, са се изплашили много, съобщи кметът Румяна Самоковарева. По нейните думи има паднали комини и тухли от сградите на комините и читалището.

Трусът бе усетен за около 15 секунди в столицата.

„Към този момент  в оперативния център на РДПБЗН – Пловдив нямаме получени сигнали за нанесени щети от двата  труса, които бяха усетени в Пловдивска област малко след 15ч. Два пожарни автомобила от Асеновград – превантивно ще извършат обход на основни улици и булеварди в града.  Още веднъж – към този момент ситуацията е спокойна“, казаха от Пожарната в Пловдив пред БЛИЦ.

„Земетресението в региона е усетено по високите етажи на жилищни и административни сгради. Няма получени никакви сигнали за някакви щети или пострадали хора“, уведомяват от пожарната в Пазарджик.

В 15:28 часа земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер разтърси България. Епицентърът му е бил между селата Садово и Кочево, дълбочината му е била на 2 км.

Трусът е усетен в Хисаря, в Карлово и в София.

В Стара Загора по високите етажи са се отворили шкафове. Земетресението е било усетено в Плевен и по високите етажи във Велико Търново.

Има сведения, че са го сетили и в части на Турция, Гърция, Румъния, Сърбия и Северна Македония.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!