Какво е това в родното море? Гъсто, кафеникаво- зелено, оградено от подозрителна бяла пяна петно?

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Хората не спират да споделят. Нормално е. Впечатления за Черноморието- обслужването, цените, екологичното. Ами, да, нормално е, въпреки и малко субективно, всяко мнение има тежест при избора ни и това е причината да даваме гласност на действителността, през вашия поглед. Всеки си преценява, какво и как да избере или да осъди. Информираното съгласие, казват е правилният избор.

Извадка от мрежата гласи:

Вие на море не ходите ли? Този цитат го взимам за заглавие на днешната история. Тя започна с невероятно прозрачно и чисто море на един плаж в Китен Черноморски градец, който ще остане неназован. Ще кажа само, че градецът е известен с отличната си и действаща от около десетилетие пречиствателна станция.

Толкова прозрачно- чиста, гладка като езерна повърхност, и приятна за плуване бе водата, че не ни се тръгваше докато не напече слънцето по обяд.

Точно тогава Емеше съзря петното.

Там между последната шамандура и брега. Гъсто, кафеникаво- зелено наглед, оградено от подозрителна бяла пяна. Приближих се и направих тази снимка от около 20 метра разстояние. По това време то се полюшваше и лекичко плаваше на север успоредно на плажа.

След него се движеше повече пяна, която също снимах. В нея хората спокойно се плацикаха и дори пускаха децата си да играят.

Спомних си един неангажиращ разговор отпреди година, в който личният лекар на моите сподели, че случаите на стомашно-чревни заболявания нараствали главоломно.

Запитах един от преминаващите наблизо спасители дали тази пяна е от джетовете. Изсмя се, не била. Обаче като му посочих петното вдигна рамене и каза, че не знаел какво е.

Аз пък му казах че е редно да се провери и трябва да се пусне сигнал до РЗИ за целта.

Няколко минути по-късно, докато си събирахме шезлонгите и чадърите, ме приближи нисък човек с ниско бръсната глава. Представи се като управител на плажа и се поинтересува какво ме вълнува. Показах му петното и пяната. Той първо сякаш не ги виждаше. После се опита да ме убеди, че това си били съвсем нормални неща:

– Вие на море не ходите ли? – запита ме риторично и така произведе заглавие на днешния ми разказ.

Ходя от около 50 години, първо по нашето а отскоро и по съседни крайбрежия. И точно затова знам, че на подобни кафяви петна мястото не им е там, където се къпят хората. Редно е да се види какво е, защото може да е опасно.

– Е, това си е ваше лично мнение – приключи разговора управителят и ми обърна гръб. Преди това спомена и че проверки се извършвали постоянно и нямало проблем.

Това ми прозвуча като подкана да си подам сигнала, а аз на такива трудно устоявам. Така към 12:15 на обяд позвъних на 112 и въпреки слабата връзка, съобщих за петното и пяната. Дадох и точното име на плажа, което тук ще спестя.

От РИОСВ са ме потърсили около 15 минути по-късно, но ми отне още толкова за да им върна обаждането, тъй като пазарувах. Любезна жена ме информира, че сигналът ми е получа и ще ме потърси някой от Басейнова дирекция във Варна.

Потърсил ме е към 14.15 действително, но аз забелязах пропуснатото обаждане едва към 15.00. 10 минути по-късно, по негово настояване, бях отново на плажа за да проверим съвместно сигнала ми. Взех с мен за компания и десетгодишния ми син.

Разходката по брега на морето беше приятна, водата изглеждаше все така примамливо прозрачна и гладка. Петното го нямаше, липсваше и пяната. Деца и възрастни все така щастливо пляскаха из морето.

След като се уверихме че от петното няма и следа, отзивчивият инспектор ни остави в близост до първоначалната точка, от която бях го заснел.

Преди това обаче издейства собственикът на заведението на плажа да ни закара обратно до нашата кола. Човекът изглеждаше доста намусен. Сега него го проверявали заради сигнала ми.

Към 18.00 инспекторът ми донесе готов протокол, удостоверяващ че проверката не се е натъкнала на никакво замърсяване. Подписах с удоволствие. Важното е морето да е чисто, нали? Ползата е поне тарикатите, които се изкушават да изхвърлят лепкави гъсти петна в морето рано сутрин, да знаят че има кой да пусне сигнал и проверката идва завчас, макар и в почивен ден. Глобата, в случай че ги хванат, е 10 000 лв.

Ето къде в България сте хем на планина, хем на мореВ разгара на лятото, търсещите прохлада и тишина, аромат на горски билки и сенки от вековни гори, да…Jul 24 2022vijti.com


Източник: plovdiv24

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!