Испания смята да приравни Ковид-19 с обикновен сезонен грип

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Испания променя стратегията. Въпреки рекордния брой инфекции с Омикрон, испанското правителство смята да третира пандемията от коронавирус като сезонен грип. В Мадрид няма почти никакви ограничения. Какви са рисковете?
Броят на заразените с коронавируса в Испания в рамките на 14 дни достигна рекордни стойности – за това всеки ден се говори по тамошната телевизия. Водещият на сутрешната програма обяснява, че сега правителството обмисля нова стратегия: Ковид-19 да се приравни със сезонните грипове, които се появяват всяка година.

Теменужка Петкова е в болница с КОВИДБившият министър на енергетиката Теменужка Петкова е в болница с КОВИД, съобщи „24 часа“, а от ГЕРБ …Jan 14 2022vijti.com

Важно е обаче здравеопазването и икономиката да се приведат в съзвучие, каза премиерът Педро Санчес. Той се аргументира с това, че при последната вълна от пандемията смъртните случаи са много по-малко: само 1% в сравнение с 13-те процента при предишните вълни.

Рискован ход?

Санчес обяснява, че трябва да бъде подготвена смяна на стратегията. Но мнозина експерти в Испания смятат, че такъв ход би бил твърде рискован. В девет от общо 17 автономни региона интензивните отделения вече са натоварени отвъд предела на възможностите си, защото повече от 1/4 от леглата са заети от пациенти с Ковид.

Новозаразените с Омикрон са толкова много, че расте и броят на тежките случаи и интензивните отделения вече се препълват, казва специалистът по интензивна медицина Хосе Гереро. Болниците са претоварени дори извън интензивните отделения, много отложени операции вече бяха окончателно отменени.

Вирусоложката Маргарита дел Вал смята, че идеята да се приравни Ковид-19 с обикновените грипове се налага твърде преждевременно. Вълната далеч още не е отшумяла, а пикът на смъртните случаи може да се очаква едва след 3 седмици, смята тя.

И други експерти мислят като нея: приравняването на Ковид-19 с грип сериозно би подценило опасността от заболяването. Пациентите, които в момента влизат в интензивното с двустранна бронхопневмония в резултат от зараза с Омикрон, са също толкова в лошо състояние, колкото и аналогичните случаи при предишните вълни, казва Гереро.

В Мадрид няма почти никакви ограничения

Отделните автономни региони реагират по различен начин на покачването на новите зарази. В Каталуния отново беше въведен вечерен час, в Астурия затвориха всички заведения на закрито, в някои региони за определени дейности се изисква зелен сертификат.

В столицата Мадрид обаче сякаш няма никакви ограничения във всекидневния живот – ако изключим задължението да се носят маски. Така че в този многомилионен град приравняването на Ковид-19 с обикновения грип изглежда вече факт.

Нови ковид мерки влизат в сила след два дниСпират плановия прием и плановите операции в София-град заради пандемията, съобщиха от Столична реги…Jan 10 2022vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!