Икономист: ГЕРБ и ДПС стоят зад протестите на зърнопроизводителите, чакаха да продадат скъпо слънчогледа и сега не могат

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„Няколко неистини се въргалят в публичното пространство, като валяк продължават да набират скорост и стават истина. Това с тежките метали е откровена лъжа. Украйна много отдавна експортира. Тя е от 2017 г. асоцииран член на ЕС и в Зоната за свободна търговия.“

Това заяви в интервю за БНР икономистът Евгений Кънев, който анализира ескалацията на земеделските протести и политическите реакции по темата.

Всичко тръгна от погрешната преценка на производителите на слънчоглед, които решиха, че ще изчакат, за да продават много скъпо, твърди икономистът.

„Те останаха с един скъп слънчоглед, който не могат да продадат.“

Всички останали култури имат много малък дял във вноса и не могат да разстроят нашия пазар, изтъкна Евгений Кънев.

„А за слънчогледа никой не попита – а не им ли помогна забраната от април?

Ами не.

Направиха втора погрешна калкулация – както често се случва, когато правиш “бизнес” в антипазарни парникови условия.

Важно е да се уточни, че в света само Украйна произвеждаше повече слънчоглед на глава, но вече България е номер 1 по този показател. Дотук добре. Но пак не стига за нашите преработвателни мощности, защото те са едни от най-големите в Европа и разчитат и на внос.

Т.е “гениалната” идея, която осеня нашите производители като почва войната през 2022 г. е, че Русия бързо ще победи, това ще разстрои украинския износ и цените ще хвръкнат в небесата. И те задържаха стоката си на склад.

Да, ама не.

Русия не победи, а Украйна продължи да изнася и след първоначалния ценови шок цените паднаха. А нашите останаха с непродаден скъп слънчоглед.

Ще кажете – добре, като забраниха украинския внос през април, защо не го продадоха?

Ами защото решиха, че нашите преработватели няма къде да ходят и ще им купят слънчогледа на тяхната цена.“

 

„Нямам обяснение защо два дни преди ЕС да отмени забраната (за внос на украинско зърно – б. р.), ние правим тази инициатива“, коментира Кънев пред националното радио.

„За мен това може да е някаква провокация. Това е политическа грешка. След това тя се дублира с комуникационна грешка. Но няма икономически грешки.“

Силните в сектора са изключително близки с ГЕРБ и ДПС, които от години управляват този сектор. Те са техни рожби. Няма как да няма координация. И хората, които протестират, са водени от тези, които са подбудени с партийни и политически мотиви да ги подстрекават“ към разклащане на правителството, смята Евгений Кънев.

Според него „целият разговор се води около това как правителството е изключително слабо, изключително некадърно, не знае какво да прави, обаче поради факта, че е най-доброто в момента за България, ние сме тук да помогнем и да го спасим.„

Има конфликт на интереси между различните протестиращи, обясни още икономистът.

„Нямат място в един и същи протест. Те са хора с противоположни интереси.“

Излезлите на протеста нямат полезен ход. Протестът е безсмислен, но не могат да го спрат и „сега ще искат до последно да получат знаци, че правителството е клекнало на всички искания“, посочи Кънев.

ГОЛЯМА ТРАГЕДИЯ! Жена загина заради протеста на зърнотерориститеМасовите протести на зърнопроизводителите в цялата страна взеха първа жертва.  Жена е загинала при к…Sep 18 2023vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!