Изследване: коронавирусът остава в тялото 230 дни

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Учените от Националния здравен институт на САЩпредполагат, че РНК на SARS-CoV-2 може да се задържи в човешкия организъм в продължение на 230 дни след появата на първите симптоми на заразата.  Тези данни са представени в изследване, в рамките на което са били направени 44 аутопсии на пациенти с коронавирус, прекарали заболяването с различна степен на тежест.

„Установихме, че SARS-CoV-2 е широко разпространен в телата на тези пациенти, които са починали с безсимптомна или лека форма на заболяването, и че реплики на вируса присъстват в много тъкани извън белите дробове в ранните стадии на заразата“, отбелязват изследователите.

Една учителка остана завинаги на 59, коронавирусът я победиУчителка от Иновативно средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ е починала от коронавирус. Веселка А…Nov 12 2020vijti.com

Вирусът се задържа за няколко месеца

„Въпреки широкото разпространение на SARS-CoV-2 в организма, възпаленията или непосредствената вирусна цитопатология (дегенеративните промени в клетъчните култури) извън белите дробове бяха изразени слабо“, посочват учените. „Нашите данни доказват, че SARS-CoV-2 предизвиква системна инфекция и може да остане в организма в продължение на няколко месеца“, констатират те.

Експертите допълват, че някои пациенти, които са преболедували коронавируса в тежка форма, след това страдат от пост-Ковид синдром – дълго време усещат последствията от заболяването в сърдечно-съдовата, дихателната и нервната система.

Кой е застрашен от пост-Ковид?

Както вече е известно, т.нар. пост-Ковид синдром се проявява при 10-15 процента от заразените с коронавирус. Специалистите са на мнението, че рискът от неговата поява е по-висок при жените и по-възрастните хора.

Учени от Лондонския имперски колеж са събрали данните на около 1,2 милиона потребители на смартфони. Участниците са записвали в приложение информацията за това кога са били ваксинирани, заразили ли са се след това с коронавирус и колко дълго са усещали пост-Ковид симптоми. Както посочват изследователите, сред имунизираните броят на пациентите с пост-Ковид е бил наполовина по-малък, отколкото сред неимунизираните.

Как ЗАПОЧВА коронавирусът: първите симптоми изобщо не са загуба на миризма или дори кашлица!Това не е загуба на миризма или дори кашлица! Някои от признаците на коронавирус се пренебрегват от …Oct 23 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!