Защо Първата дама не е във ВМА?

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Първата дама Десислава Радева е в операционната на болница „Св. Иван Рилски“ заради мозъчен кръвоизлив, вследствие на руптирал аневризъм. Защо обаче съпругата на главнокомандващия Румен Радев не е била приведена във ВМА, където той се ползва с всички привилегии? Lupa.bg се свърза с водещ специалист в неврохирургията, който обясни, че след смъртта на бившата пернишка кметица Росица Янакиева и на журналиста Димитър Цонев, клиниката във ВМА останала назад по предпочитание след „Иван Рилски“ и Институт „Пирогов“. 

Деси Радева в най-интимната си изповед: Превърнах кошмарите си в щастиеВажна дата е 7 септември за първата дамата Десислава Радева. В същия ден през 1996 г. тя става майка…Jan 1 2021vijti.com

Именно в „Иван Рилски“ аневризми третира една от големите звезди на съвременната българска медицина доц. Станимир Сираков, който направи световен пробив при смятани за невъзможни за операция животозастрашаващи изменения на съдове с ендоваскуларна емболизация, включително на малки деца. Такива успехи бележат и доц. Николай Велинов в „Пирогов“, и доц. Нурфет Алиоски в „Св. Анна“.

Екипът на доц. Сираков 

Пред Радева предстои поне още една операция, в случай, че 2 от кръвоносните съдове, захранващи мозъка й, бъдат емболизирани чрез т.нар. койл (спирала) техника наведнъж. Това е максимумът, който неврохирурзите правят в случай на многобройни аневризми, за да не рискуват т.нар. вазоспазъм с предполагаеми тежки последици за пациента.

Какво се случва на операционната маса? 

Както всеки друг пациент, съпругата на държавния глава е подложена на интервенцията с участието на мултидисциплинарен екип – от неврохирурзи, кардиолози, анестезиолози. През голям съд на един от краката й, към мозъка й се вкарва радиологична техника, с която чрез 3D образи се оглеждат както кръвоносните съдове, така и самите аневризми.

След това се пристъпва към запълването им с микроспирали или към поставянето на стент. В случай, че пациентът не разполага с добри съдове или аневризмите са с определени специфики, може да се наложи класическа краниотомия (отворена мозъчна операция), при която да се клипират и отведат аневризмите.

Специалистите обясняват, че главоболието, от което се е оплаквала и Радева, често се описва от пациентите като „най-силното, изпитвано някога“ в случай на руптирал аневризъм. При нея е възможно да е имало леко кървене, което да е с минимални последици и при операциите, и при възстановителния период.

Обикновено при емболизациите той отнема между 3 и 6 седмици, в които пациентът се следи ежеминутно за промени в кръвното налягане, подлага се на скенер или нова панангиография, за да се установи дали интервенцията е била успешна. Възможна е краткосрочна загуба на памет или говорни смущения.

От какво боледува Деси Радева?Съвсем ненадейно преди две седмици първата дама Десислава Радева се разболя от коронавирус, макар в …Mar 9 2021vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

Recommended
ТЪЖНА ВЕСТ: Отиде си проф. Мирослава Кортенска
error: Content is protected !!