Държавата е безмилостна: Нови обвинения за шефа на „ТАД груп“

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Ново обвинение беше повдигнато на шефа на „ТАД груп“ Иван Тодоров, който е в ареста заради хакерската атака срещу НАП. Досега той беше обвинен в подбудителство към кибертероризъм.
Прокуратурата обаче обвини бизнесмена и като организатор на престъпна група, създадена с користна цел. Според държавното обвинение той е карал подчинените си да търсят уязвимост в различни сайтове, за да ги принуди да сключат договори с неговата фирма. Служителите на фирмата трябвало да му докладват всеки ден какви опити да хакнат различни компании са правили, като имало списък с големи български сайтове. За да ги следи изкъсо, Тодоров наредил камерите в офиса да гледат в компютрите на подчинените си.
Адвокатът на хакера Кристиян извади нова версия за атаката в НАП, замеси телевизииНе служителят на „ТАД груп“ Кристиян Бойков, а две телевизии са разпространителите на лични данни на…Aug 15 2019vijti.com

От защитата контрираха, че новото обвинение е абсурдно, тъй като изнудване не е извършвано, а има само за подозрения за такива намерения. Нито един от разпитаните свидетели не твърди, че е рекетиран или принуждаван да плати, допълниха адвокатите на Тодоров.
Междувременно днес той направи нов опит да излезе на свобода, но съдът неочаквано отложи решението си за утре. В началото на август собственикът на „ТАД Груп“ беше освободен срещу парична гаранция от 100 000 лева, но прокуратурата обжалва и по-горната съдебна инстанция го върна в ареста.
Обвиняеми за хакерската атака срещу НАП са още търговският директор на фирмата Георги Янков и служителят Кристиян Бойков, който според прокуратурата е извършител на извличането на данни от НАП. Според разследващите обаче поръчител на престъплението е именно Тодоров. Затова и той е в ареста, а другите двама бяха освободени.

Припомняме, че прокуратурата публикува резюмета от разпитите на свидетелите за хакерите от „ТАД груп“, обвинени за „НАП-лийкс“. Обвинението предприе безпрецедентния ход, за да извади на показ истината за атаката и как всъщност е осъществена подготовката за нея.
От документите става ясно, че шефът на компанията Иван Тодоров е знаел за действията на подопечния си служител Кристиян Бойков. Нещо повече, от свидетелските данни се разбира, че по време на разпитите той е топил Бойков. Разговорът с единия им колега с инициали И.А. бил кратък, но свидетелят не бил участвал в пробиването на системите за сигурност на Агенцията и разпространяването на личните данни за над 5 милиона българи по-късно в различни приложения. Според него Тодоров натиснал Бойков да предприеме атаката. В същото време 20-годишният хакер карал И.А. да му помага за незаконните действия.
Източник: dnes.dir.bg
Прокуратурата извади на показ разпитите за хакерите, стана ясно какво са говорилиПрокуратурата публикува резюмета от разпитите на свидетелите за хакерите от „ТАД груп“, обвинени за …Aug 9 2019vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!