Доц.Мангъров на контра и за ваксините: Ако се окаже, че са калпави!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Аз също бих се ваксинирал с една нормална ваксина, но стандартното време за нейното внедряване е между 5 – 10 години, категоричен е той

Началникът на Детското отделение в Инфекциозна болница София доц.Атанас Мангъров, който е принципен противник на налаганите в България противоепидемични мерки, днес изстреля нов залп – този път срещу ваксините за Ковид-19.

Доц. Мангъров предупреди: Поне 5 години са необходими за създаването на качествена ваксинаПоне 5 години са необходими за създаването на качествена ваксина и въвеждането й за ползване. Така ч…Dec 4 2020vijti.com

Мангъров предизвиква противоречиви реакции в обществото. Част от хората го подкрепят, а други обвиняват, че заради него България в момента е пламнала от пандемията и десетки хиляди са игнорирали заплахата от вируса, защото са повярвали на думите му. Колегите му от Българския лекарски съюз дори призоваха да бъде разследван и съден.

Днес стана ясно, че той ще поддържа различна позиция и спрямо ваксините. В интервю на доц.Мангъров пред колегите от Новини.бг той изразява резервите си спрямо ваксинацията. (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

„Поне 5 години са необходими за създаването на качествена ваксина и въвеждането й за ползване. Така че аз не разбирам сегашното бързане, то е в разрез с правилата. Хората трябва да поемат отговорността за своето имунизиране, което не е много етично, защото все пак ролята на държавата е да регулира и внася ред в използването на лекарствени препарати. Ако те не са изпитани по съществуващите правила в медицината, носят големи рискове. За съжаление в момента производителите са освободени от тези рискове и отговорности за евентуалните нежелани странични действия на ваксината. Ако се окаже, че ваксините са калпави, кой ще носи отговорност.Хората, които са си ги направили, или онези, които им ги дават за ползване”, коментира доц.Мангъров.

По думите му засега най-важният въпрос е дали ваксините, които ще се вкарат у нас, имат разрешително от Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/и също така кой ще носи отговорност, ако се случат нежелани странични реакции.

„Разбирам, че хората са шокирани, страхуват се и искат да се ваксинират. Аз също бих се ваксинирал с една нормална ваксина, но стандартното време за нейното внедряване е между 5 – 10 години. Сега обаче се предлагат такива, които бяха изработени за няма и 1 година. Пак повтарям, у нас има закони и те повеляват разрешение за ползване да се дава от ИАЛ. Ако е така, тогава добре, агенцията и държавата поемат отговорността за употребата на препаратите. Ваксините се правят на здрави хора и ще е жалко, ако те пострадат от страничен ефект”, допълни той.

Според него докато 70 % от българите не се срещнат с Ковид19, няма да се справим с вируса.

Доц. Мангъров: Рaзхoждaмe cе с eдни пaрцaли прeд лицaтa cи и cи миcлим, чe ни пaзят (ВИДЕО) Повторното заразяване на лекари (във ВМА) с коронавирус е мит и, ако случайно е истина, то това о…Dec 1 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!