Девети сетпември: Най-противоречивата дата в новата история на България

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свален кабинетът на Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт
Днес се навършват 75 години от най-противоречивата дата в новата история на България. 9 септември 1944 г. – кървав преврат, довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи, или революция, сложила началото у нас на комунистическата утопия.
Историци маркират знакови места за 9 септември, БСП: фашизъм
Какво се е случило
В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свален кабинетът на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.
Спомени от соца: Историята на първия български болид, създаден за състезания от Формула 3Остава загадка дали в тогавашна България действително са се провеждали състезания по Формула 3 Създа…Sep 7 2019vijti.com

Това става докато части от Трети украински фронт на Червената армия преминават река Дунав и окупират България.
По-рано – на 5 септември 1944 г. СССР прекъсва дипломатическите си отношения със София и обявява война. Това става въпреки обявения от правителството на Муравиев неутралитет 10 дни по-рано.
Причините за събитията от 9 септември
Мотивът на Москва е, че България продължава да е част от нацисткия лагер и действа в полза на Берлин. Но на 8 септември София спира да е неутрална и обявява война на Германия. Това обаче не спира съветската окупационна армия.

Първоначално съветските войски са посрещнати с цветя и радост от българското население. Обикновените хора се надяват Русия да сложи край на политическата нестабилност в София и да наложи мир в страната. Не се случва нито едно от тези две неща.
Окупационните сили имат ясни нареждания да действа точно като такива, да смажат всяка съпротива сред местното население и да помогнат за налагането на социалистическия строй в България.
В началото на 1945 г. съветският лидер Йосиф Сталин пише до водача на Комунистическата партия в Югославия Йосип Тито: „Настоящата война не прилича на тези от миналото, всеки, който е окупирал дадена територия, въвежда в нея своята собствена социална система. И я налага до това разстояние, до което е могла да настъпи неговата армия.”

Последствията от станалото на 9 септември
Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и постепенно са поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. „Народен съд” в края на 1944 г.
Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 200 000 души. Осъдените на смърт от „Народния съд” са 2 730 души — министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.
Защо 9 септември е важен

Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците.
В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е „народно въстание”, а не съветска окупация.
Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението „социалистическа революция”.
След падането на комунистическия режим през 1989 г. станалото на 9 септември е определяно като „военен преврат”.
Източник: Флагман
Дойче веле за чужденците в България: Доволни ли са от живота си тук11-то място сред общо 64 държави – тази година България се представя много добре в изследването „Exp…Sep 6 2019vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

Recommended
Тези прекрасни доктори ме ошашавиха и тъй като бях в…
error: Content is protected !!