Гръмка новина от парламента за бедните пенсионери, решиха за добавките

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Комисията по труда и социалната политика одобри предложението на ГЕРБ и ДПС да има великденски добавки за пенсионерите.

„За“ предложението на първо четене гласуваха 13 депутати, „против“ – 0 и „въздържали се“ – 5, с което то бе прието. Окончателното решение ще бъде взето в пленарна зала.

Измененията бяха заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване, като целта е пенсионерите под линията на бедност, е да получат еднократна добавка в размер на 75 лв. за Великден.

Добавката ще засегне 534 хиляди пенсионери, чиито пенсии са до 526 лв.

Социална комисия разгледа и предложението на „Възраждане“, с което се предлага 100 лв. великденска добавка за всички пенсионери, но то бе отхвърлено с 6 гласа „за“, 1 „против“ и 11 „въздържали се“.

В рамките на дебата Георги Ганев от ПП-ДБ заяви, че не е противник на добавките, стига българският данъкоплатец да е готов да си го позволи.

По думите му добавки трябва да бъдат давани на всички хора, които са бедни, а не само на някои. Според него обаче добавките, които предлагат ГЕРБ, не отговарят на този принцип.

Отговорът на социалния министър Той коментира, че включването на огромен брой плащания в бюджета на НОИ, които не са възникнали въз основа на осигурителни отношения, е неправилна политика.

„Тези плащания трябва да бъдат отделени и да се водят правилно като социална политика и социално подпомагане“, коментира Ганев. Колегата му Искрен Арабаджиев смята, че се противопоставят едни пенсионери на други. Той обърна внимание, че по времето на кабинета „Петков“, е намерен най-елегантният начин, като са се увеличили пенсиите.

Георги Гьоков обяви, че БСП ще подкрепи предложенията за великденски добавки. Той призова ПП-ДБ да са малко по-коректни към ситуацията.

„С вашия мандат беше, но не участвахте само вие. Сега пак сте с вашия мандат, но не правихте такива работи“, каза Гьоков. „Деленето на пенсионери, раздаването на пари безпринципно, без да са финансирани в бюджета, е изключително порочна практика, която се използва, за да може пенсиите да се държат ниски, ние искаме пенсиите да се увеличават“, категоричен беше Василев.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!