В памет на Велко Кънев (1948 – 2011)

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

На 11 декември 2011г. на 63 годишна възраст почина големият наш актьор Велко Кънев, който през последните няколко години страдаше от рак на гласните струни. Роден в скромно семейство в Елхово през 1948 г, Велко Кънев винаги повтаря за себе си, че е земен човек и реалист. Той израства в оскъдица, помагайки на семейството си от ранна детска възраст в обичайни за тези времена дейности – пасе воловете на дядо си, копае пръст от река Тунджа заедно с вуйчо си и я пренася до близката тухларна. Въпреки всичко, намира време и да се развива културно – научава се да свири на акордеон и йоника и същевременно прави първите си стъпки на театралната сцена в местното читалище.

Поппандов до болка откровен: 2 г. не си говоря с Мамалев. Постъпи неморално с паметта на Велко Кънев.Част от любимците на цяла България – актьорите от култовия филм „Оркестър без име“ Павел Поппандов и…Dec 2 2019vijti.com

 

През 1968 г, макар и скъсан на втория кръг от кандидат-студентските си изпити във ВИТИЗ (сега: НАТФИЗ), е взет в класа на Апостол Карамитев. Завършва обучението си през 1973 г, когато света напуска и знаменития му учител. Впоследствие играе в Сливен, в “Сатиричния театър” в София и в Народния театър “Иван Вазов”. Следват и знаменити главни роли във филми като “Бой последен“, „Матриархат“, „Мъжки времена“, “Оркестър без име“, „Бон шанс, инспекторе!“ и „Да обичаш на инат“. В по-късните си години освен като артист, Велко Кънев се проявява и като режисьор и учител на следващите поколения актьори.

Създаването на сатиричната група “НЛО” с Георги Мамалев и Павел Попандов, прераснала по-късно в телевизионното предаване по БНТ “Клуб НЛО”, бележи друг повратен момент в живота на Велко Кънев. Със скечовете и песните си, с многобройните участия и концерти в цялата страна, големият комик и колегите му успяват да оставят трайна следа в съзнанието и в сърцата на поколения българи.

Неслучайно, през 2018 г. бива открит и музей на Велко Кънев в родния му град Елхово. Освен това през същата година една от знаковите пиеси свързани с актьора – “Даскал” се завръща отново на сцената на Народния театър.


 

Източник: conservative

Велко Кънев – човекът, за който никой никога не каза и една лоша думаВелко Кънев като Сервитьорът в „Лов на диви патици“, постановка Красимир Спасов, Сатиричен театър, с…Nov 13 2019vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!