В Аляска настъпи полярната нощ, слънцето ще изгрее чак на 23 януари

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
За Коледа ще има само три часа слаба светлина, а останалата част от деня ще бъде тъмнаВидео: USA Today

Градчето Уткиагвик в Аляска, няма да види слънцето отново до 23 януари 2021 г., съобщи Националната метеорологична служба на САЩ в своя Туитър акаунт.

На 18 ноември, последният залез за годината беше регистриран в 13:30 следобед и жителите на този град навлязоха в период на частичен мрак от 66 дни, известен като „полярна нощ„, съобщава ÜnoTv, цитирана от Канал 3.

Заваля първият по-сериозен сняг в България, вече трупа наредПрогнозите се сбъднаха и снегът заваля и леко натрупа. Очаква се захлаждането да продължи и следващи…Nov 21 2020vijti.com

Явлението в Арктическия кръг е известно като „полярна нощ„, когато минават месеци, в които слънцето не се издига дълго над хоризонта.

Колкото по-на север от Северния полярен кръг, толкова по-дълга става „полярната нощ„.

Вестник „Вашингтон пост“ го описва така: „Поради накланянето на Земята по оста си, регионите на Арктическия кръг могат да останат с гръб към слънцето дни, седмици или дори месеци. Обратното се случва през лятото, когато яркостта царува 24 часа в денонощието „

От последните дни на ноември до първите дни на януари в Уткиагвик се установява частична тъмнина и предлага само светлинно сияние за няколко часа.

„Когато слънцето е на шест градуса под хоризонта, все още има достатъчно слънчева светлина, за да се виждат обекти навън и хората да могат да извършват някои дейности“

До края на този месец може да има до шест часа слаба светлина в този регион на Аляска, но с напредването на времето часовете на дневната светлина намаляват.

За Коледа ще има само три часа слаба светлина, а останалата част от деня ще бъде тъмна. До 23 януари слънцето ще се вижда на хоризонта.

Напротив, жителите на Уткиагвик ще видят светлината на безкрайния ден от 11 май до 18 август.

Основните дейности в градчето, по-рано известно като Бароу, са събирането и ловът на животни като тюлени, китове, патици и карибу, но има и атракции за туристи, които обичат екстремния студ.

През лятото се предлагат обиколки за фотолов на полярни мечки и снежни сови, както и до археологическия обект Бирнирк.

Очакваме първи сняг През България премина студен атмосферен фронт „Настъпва промяна в общата атмосферна циркулация над…Oct 27 2020vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!