България плаща до 250 бона на загинал в рейса-ковчег?

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

След жалейките идва ред на търсенето на справедливост за близките на загиналите в свирепата пътна катастрофата на АМ „Струма“. До 250 000 лева обезщетение на загинал може да присъди съдът, ако се докаже, че пътят е причина за гибелта на десетките души в рейса-ковчег.

„Вината за настъпилото събитие е комплексна, както на шофьора на автобуса, така и на инфраструктурата, изградена в района на катастрофата“, казва адвокат Николай Димитров.

Според него на първо четене водачът не се е съобразил с пътната обстановка и намалената видимост. Но от друга страна може да се докаже и вина в изградения път и неговото поддържане. Така лесно може да се направи аналог с трагедията от Своге, където загинаха 20 души. Защото и там са били установени проблеми в пътя и по-точно в неговото проектиране.

Собственик на автобусна фирма за ада на Струма: Допускам терористичен акт – ВИДЕО Кадър Нова, Булфото Шокираща версия за терористичен акт, предположи собственик на голяма българск…Nov 25 2021vijti.com

Близките на загиналите може да предявят претенция за обезщетения за неимуществени вреди. „Казусът е сложен, защото броят на загиналите е огромен, а лимитите на застраховката „Гражданска отговорност“ на автобуса в Македония са ограничени и няма да успеят да покрият всички претенции на наследниците“, смята адвокат Димитров. Изчисленията показват, че парите от застраховката няма да стигнат дори за една десета за покриване на претенциите. Така ако се докаже съвина на родната Агенция „Пътна инфраструктура“ и застрахователя на автобуса най-вероятно всички наследници ще предявят претенции към пътната служба, защото държавата ни е много по-платежоспособна. Експерти от български застрахователни дружества коментираха пред „Монитор“, че се очаква сумата да достигне поне 25 млн. лева.

Между 200 000 и 250 000 лева иск може да предяви всеки един от родителите на починало дете в катастрофата. Осиротелите пълнолетни деца може да получат до 200 000 лева за загубен родител, за починал брат, сестра, баба или дядо сумата е около 50 000 лева.

Често пътната служба е била осъждана за неподдържане на даден участък и заради лошо изграждане на пътя, показва съдебната практика. Гражданските дела може да продължат около година и половина, а наказателното ще е по-дълго. По информация на „Монитор“ няколко големи български кантори вече са предложили съдействие на македонското правителство за защита на интересите на близките пред българския съд.

Тираджия пръв помогнал на ранените на „Струма“: Лицата им бяха в кръв, черни / ВИДЕОПървият човек, помагал на оцелелите след катастрофата на магистрала „Струма”, разказа за преживяното…Nov 25 2021vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!