5 прелюбопитни факта за Роксолана (Хюррем Султан)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Съпругата на османския завоевател Сюлейман Великолепната, украинката Александра (според някои Анастасия), е една от най-влиятелните жени на своята епоха.
Коя е тя в действителност?
На Запад я наричат Роксолана(по името на област в тогавашните украински земи). Става известна в Европа като прекрасната съпруга на могъщия турски султан. Тя е първата, на която е позволено да присъства при прием на дипломати, както и да води политическа кореспонденция. Дори се твърди, че й било разрешено да е с открито лице пред чуждите посланици.
Всъщност Роксолана е наименование, което се давало на славянските робини в рамките на Османската империя.
Истинското име на Хюррем, дадено при кръщението, остава неизвестно.
Последни изследвания разкриха нещо много любопитно за близнаците какво правят в коремчето на мама преди ражданеУчени от Университета в Падуа, Италия са окрили, че близнаците, а и всички други бебета се стремят к…Nov 16 2018vijti.com

Най-вероятно е дъщеря на православен свещеник, дошъл от Рогатина (Западна Украйна). Бива отвлечена от татари и предадена на пазара за роби в Истанбул.
В харема, бъдещата султанка приема исляма и й дават името Хюррем (Смеещата се, Веселата).
Според някои сведения самият султан е дал името на своята наложница, впечатлен от способността й да го разсмива. Тя успява да се наложи над дотогавашната любимка на султана Махидевран като последната губи властта си в двореца.
Александра не е първата и последна робиня, която влиза в султанския харем и става любима жена, но е от малкото, които успяват да станат законна съпруга на владетеля. Има много слухове за това как е успяла. Нека да разберем кои от тях са верни!

1. Кървава господарка или любяща съпруга
В запазена кореспонденция между нея и Сюлейман проличава острият й ум, широки възгледи и образование( което сама се е погрижила да получи). Несъмнено тя е имала тънък усет за политика и е била първата, която явно се е намесвала в делата на империята.
Тя будела страх, ненавист и завист заради безспорните си управленски качества.
Но най-голямото и важно постижение е,че успяла да съхрани любовта си със Сюлейман.
До последния си дъх, тя била предана на мъжа си, обичала го и му се възхищавала.

2. Заради Роксолана, Сюлейман нарушава за пръв път вековната традиция, според която владетелите не се женят за наложниците си. Влюбеният в султана не само се оженил за своята робиня, но и дал свобода си.
Това събитие предизвика истински скандал!
3. Мразена в двора, била широко тачена от обикновените хора. По нейна инициатива и с нейни средства са изграждаени няколко значими обществени сгради в Мека и Йерусалим;
тя е и първата, направила дарение за построяването на джамия в Истанбул. Под нейно опекунство се строят училища, лечебници, болници, бани и обществени кухни за изхранване на бедните.

4. Хюррем ражда четирима сина на султана и една дъщеря Михримах Султан, въпреки че, според обичая, една жена султан може да роди само едно мъжко дете, след това получава почетна „оставка“ от леглото на владетеля и е ангажирана единствено с наследниците. Но не и в този случай! Заради нея, султанът забравил „свещеното си право” да има други деца от други жени.
5. По традиция майката придружавала възрастния принц в провинцията, където наследникът придобил уменията на управленец. Роксолана винаги обаче оставала в Истанбул, близо до съпруга си. Неговата привързаност остава и след смъртта й. Когато Хюррем умира (или от продължителна болест, или от отрова), безутешният й съпруг й заповядва тя да бъде погребана в джамията „Сюлеймание“, специално построена, за да може след неговата смърт да е вечно до любимата си съпруга.
Истината е,че Хюррем е била една изключителна жена, която освен красива външност, е притежавала безценното умение да стане и да остане единствена за своя съпруг чрез своя ум, мъдрост и любов.
Виждали ли сте тази снимка на Тодор Живков: В отражението на Мерцедес-а обективът е заснел нещо много любопитноУникална снимка на Тодор Живков, направена през 70-те години на миналия ХХ век, побърка мрежата. Чер…Feb 17 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!