Фрапиращи разлики! Как изглеждат българско и гръцко село от двете страни на границата СНИМКИ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Поредното обезлюдяващо българско село, в което хората нямат достъп до хранителни продукти и стоки от първа необходимост, е санданското село Ново Ходжово. Единственият магазин в граничното с Гърция селце е затворил преди месеци.

Гръцкото село Ангистро е от другата страна на границата. През ноември миналата година магазинът в Ново Ходжово затваря врати. Три пъти в седмицата микробус докарва хляб, а през останалото време всеки се оправя както може.

Според председателката на РПК „Пирин“ Людмила Кацарова съществуването на магазин в Ново Ходжово е нерентабилно. В селото живеят 38 души, предимно възрастни. Младите отдавна са си тръгнали. Някои от жителите са преселници от Гърция и днес съжаляват, че са дошли тук, сравнявайки живота от двете страни на границата.

Животът от другата страна на границата е много по-различен. В селцето Ангистро не липсват хранителни магазини, достъп до здравни грижи, тук обаче има и училище, респективно и много млади хора, които остават да живеят тук.

Харан казва, че в Ангистро има всичко, което му трябва, за да живее добре. Той е дипломиран авиационен инженер и работата му ще го отведе далеч от родното място, но си е обещал винаги да се връща. Мъжът е уверен, че родителите му, които остават в Ангистро, ще живеят спокойно, информира bTV.

 

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!