Спомен за Паша Христова, родена на 16 юли 1946 г. и остава завинаги на 25 години

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Паша Христова загива когато е само на 25 години. Тя е родена на 16 юли 1946 г. в София, като рожденото й име е Парашкева Христова Стефанова.

„Една българска роза“ на Паша Христова  е обявена за песен на столетието

На 21 декември 1971 г. малко преди полунощ при самолетна катастрофа загива любимката на българската естрада Паша Христова.

При излитане самолетът прогресивно се накланя наляво, лявото полукрило удря пистата, самолетът завива наляво и рухва на земята. От удара единият двигател се откъсва и машината избухва в пламъци.

Катастрофата с Паша Христова вероятно е атентат: При трагедията над летище София намират смъртта си 30 душиПилотът на Тодор Живков загива в инцидента. Искали да попречат на разкриването на големи злоупотреби…Jul 21 2019vijti.com

От 73 души на борда загиват 32, като сред тях е 6-членният екипаж. Спасяват се част от пътуващите в задната част на самолета – Борис Годжунов е със счупени крайници, а Янка Рупкина получава с леки изгаряния. Сред оцелелите са командирът и механикът на резервния екипаж, който трябва да върне самолета.

След завършване на гимназия става чертожничка в завод за електрокари.

Завършва Школата за естрадни певци и постъпва в Ансамбъла на строителни войски като солистка. Нейният първи успех е на Фестивала на забавната песен в Сочи, Русия, през 1967 г., където е удостоена със златен медал и първа награда.

През 1968 г. заедно с Борис Гуджунов тя пее като солистка в „Оркестър София“ – тогава един от най-популярните състави в българската музика, като двамата заедно пеят по концерти и гастроли в Съветския съюз, Чехословакия, Унгария, Югославия, Германия.

Репертоарът на Паша Христова е пъстър – балади, популярни песни, версии на фолклорни песни, джаз пиеси, политически песни

За своите пет творчески години Паша Христова записва около 60 песни за фонда на Радиото, Телевизията и Балкантон. Печели международна слава и много награди от конкурси, между които награда на фестивала „Златният елен“ в Брашов, (Румъния), първа награда за изпълнение заедно с Мария Нейкова и Мими Иванова в „Яворова пролет“ на радиоконкурса „Пролет“. През 1970 г. се представя на фестивала „Златният Орфей” и получава голямата награда за песента „Повей, ветре“ и първата награда за „Една българска роза“. През 1971 г. получава Голямата награда за изпълнители на Международния фестивал в Сопот (Полша) за песента „Ах, този дивен свят“. Това е едно от най-големите международни признания за български поп певец.
Паша Христова и нейните песни не са забравени и до днес.

Паша Христова посмъртно е удостоена със званието „заслужил артист“, а през 2000 г. песента ѝ „Една българска роза“ е обявена за песен на столетието

Източник: СВОБОДНО СЛОВО

Голямата певица Паша Христова си отива от този свят бременна и влюбенаМоже да не знаете коя е Паша Христова, но задължително сте я чували как пее „Една българска роза“, и…Apr 4 2019vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!