Никола Вапцаров е роден на 7 декември 1909 г. в Банско

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Никола Вапцаров е роден на 7 декември 1909 г. в град Банско, тогава все още в Османската империя.

Понякога ще идвам във съня ти

като нечакан и неискан гостенин.
Не ме оставяй ти отвън на пътя –
вратите не залоствай.

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,
ще вперя поглед в мрака да те видя.
Когато се наситя да те гледам –
ще те целуна и ще си отида.

ПРОЩАЛНО, Никола Вапцаров

Режисьорът Мая Вапцарова: Убиецът на Никола Вапцаров сам поиска среща с менИнтервю на Валерия Йонкова и Марина Чертова На 23 юли се навършиха 77 години от разстрела на големия…Jul 24 2019vijti.com

Баща му е войводата на ВМРО Йонко Вапцаров, а майка му е Елена Везюва със съдействието на американската мисионерка мис Стоун завършва американския колеж в Самоков и по-късно става протестантска мисионерка и учителка.

Никола учи в гимназията в Разлог (1924 – 1926), след това в Морското машинно училище във Варна (1926 – 1932), по-късно наречено на негово име.

След дипломирането си Вапцаров постъпва на работа във фабриката на „Българска горска индустрия“ АД в село Кочериново – като огняр и после механик. Избран е за председател на професионалното дружество, защитаващо правата на работниците.

Вапцаров, който е с леви убеждения в началото на Втората световна война се занимава с просъветска дейност.

През март 1942 г. след продължителни агентурни действия полицията извършва арести на над са над 750 комунисти и безпартийни нелегални. Вапцаров е арестуван на 4 март и след мъчения в ареста признава за нелегалната си дейност. При обиск в дома му са открити пистолет, шифровани записки, агитационни материали и други доказателства, уличаващи го в конспиративна дейност. На 6 юли 1942 г. започва процесът. Протоколът от откритото заседание на Софийския военен съд от 6 юли 1942 г. показва, че пред съда Вапцаров се отрича от показанията си, дадени при разследването.

На 23 юли 1942 г. Никола Вапцаров е осъден на смърт и още същата вечер бива разстрелян, заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов на Гарнизонното стрелбище в София. Молба на Вапцаров за помилване е представена на Борис III, но бива отклонена.

Единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров („Моторни песни“) излиза през 1940 г. Превеждана е на редица езици. Вапцаров сътрудничи на нелегалната тогава Българска комунистическа партия и е активен антифашист. В резултат на политиката на Коминтерна и директивите на БКП е повлиян от идеите на македонизма. През 1942 г. е арестуван и осъден на смърт по силата на Закона за защита на държавата за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред по време на война. Посмъртно е амнистиран след 1944 г.

Източник: e-zdravey

Никола Вапцаров – “Прощално”“Прощално” е едно от двете предсмъртни стихотворения на Вапцаров, написано е през юли 1942г. , когат…Oct 23 2019vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!