Защо самолетите излитат и кацат на приглушена светлина

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Свързано ли е това с необходимостта от намаляване на натоварването на електрическата система на самолета? Много от пътниците забелязват, че при издигане и снишаване на самолета в салона става по-тъмно. Това се случва, когато полетът е в тъмната част на денонощието.
Оказва се, че причините за това затъмнение са съвсем различни. Обяснява ги опитния авиационен техник Евгений, който има свой собствен канал по тази тема.

Бялата мафия лети със самолети над Манастирски ливади и ни ръси с грип, въшки и аутизъмИзраснала съм в семейство, в което силно се вярва в науката. Баща ми е ядрен физик, майка ми беше ле…Feb 25 2019vijti.com

Едно от обясненията е свързано със структурните особености на човешкото око. С увеличаване на яркостта на светлината зеницата се стеснява и с намаляване се разширява (за да вижда по-добре в тъмното). Това се случва както при дневна светлина, така и при изкуствена.
Но ако свтлината рязко изгасне, тогава човек може да се дезориентира в пространството и да се паникьоса.

При излитане и кацане може да възникне аварийна ситуация, при която да прекъсне електрозахранването и дори да се наложи спешно кацане и бърза евакуация на пътниците.

В този случай, ако изведнъж излезете от ярко осветеното помещение, в началото нищо няма да виждате в тъмното. За да започнете да виждате предметите, очите ви трябва да свикнат.

Освен това приглушената светлина помага по-бързо да се види източника на дим или огън. Това се случва много рядко, но все пак има и такива ситуации. Така че е хубаво да знаете: нищо в авиацията не се прави просто така, а само от съображения за сигурност.

В същото време пътниците не са оставени в пълен мрак. Пътеката между седалките, тоалетните, изходите са специално осветени. Източник: БЛИЦ

Как си купували самолети и мерцедеси печално известните Баневи – интервю с бивша тяхна служителка хвърля светлина върху далаверитеЕвгения и Николай бяха близки с Прокопиев и затова имаха медиен чадър от „Капитал“ и „Биволъ“
Мариет…
Nov 1 2018vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!