Един тон агнешка чорба беше изядена за по-малко от час в първия ден на 12-тото издание на Събора на овцевъдите, който се провежда през трите почивни дни на поляните край Петропавловския манастир.

Чорбата бе сготвена лично от топ кулинаря Ути Бъчваров в неговия огромен казан и беше разделена на повече от 3000 порции. Ути и помощниците му обясниха, че за да се свари това огромно количество чорба е необходимо между 3 и 5 часа. За по-бързото приготвяне обаче беше използвано вече опечено месо от чеверметата, които се въртяха около казана.

И тази година поляните край Лясковския манастир се оказаха тесни да поберат многото желаещи да присъстват на събора.

Откриването беше особено атрактивно с участието на кукери джумали, които прогониха злите сили, изпълнение на родопските музиканти от оркестъра „101 каба гайди“ и водосвет, извършен от отец Антоний. Петгодишната Мине Исмаил пък взриви многохилядната публика с изпълнение на „химна на събора“ песента „Когато бях овчарче“.

На откриването присъства зам. министърът на земеделието Иван Капитанов, кметове, кандидати за народни представители. „Скъпи посетители, уважавайте и ценете труда на тези животновъди, защото те са на изчезване.

Пожелавам ви да отнесете със себе си вкъщи частица от емоцията, наречена Национален събор на овцевъдите“, каза при откриването организаторът Симеон Караколев.

Присъстващите отново можеха да разгледат докараните тук от цяла България кози и овце от различни породи. Атракция предизвикаха овца и коч, облечени в български народни носии, както и специално докараните за събора камила и две лами. Наред с тях имаше още магарета, коне тежковози, овчарски кучета.

Гостите можеха да разгледат също стопанска техника, както и да дегустират и да си купят фермерски млечни и месни продукти. Сред тях имаше и истински кулинарни шедьоври като: биволско сирене с бял трюфел, сирене със сладко от смокини и боровинки, кашкавал с орехи и др.

Организаторите отново бяха приготвили и много състезания и атракции, които гостите можеха не само да наблюдават, но и да се включат като участници. Ути Бъчваров беше водещ на състезанието по най-майсторско и тънко рязане на овчи суджук.

Братята Веселин и Николай Луканови от Смолян показаха как се прави вкусно родопско чеверме. А Мина Варджиева демонстрира как се меси кашкавал гьобек приготвен само от домашно мляко.

Цветан Димитров от тетевенското село Черни Вит показа различни стари видове сирене: отлежало в тулум, зелено сирене, както и „бял мъж“. До него Марин Лесев пък бе изложил една много малка част от 10-хилядната си колекция от стари кулинарни книги.

За разлика от предишните издания тази година през трите дни на събора от В. Търново, Г. Оряховица и Лясковец има безплатен транспорт за гостите. Сериозен проблем обаче е, че бусовете спират на повече от 2 км. от мястото на събора, разстояние, което е непосилно за по-възрастните хора.

Имаше, разбира се недоволни и от цените на предлаганите вкусотии. Така порция агнешко се търгуваше между 15 и 20 лв., кебапчето и кюфтето вървяха по 3 лв., а плескавицата – 10 лв. домашното овче и козе сирене се харчеше по над 20 лв. за кг.