Голяма Задушница е тази събота, 22 февруари – ето какво НЕ се прави в този ден!

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Голямата задушница през тази година се пада на 22 февруари, събота, ден преди Месни заговезни. Какво да не се прави на този ден

    • Задушници са дните, в които трябва да почетете починалите. Но църквата казва, че не можете да скърбите много. Да си спомняш не е да бъдеш тъжен. Всъщност според църковните канони душата е безсмъртна, което означава, че не е умряла, а просто се е преместила в друг свят.
    • Архангелова задушница eOсвен паметта на близките си, почитаме и всички войници, загинали за свободата и славата на България…Nov 2 2019vijti.com
    • Много хора смятат, че не можете да работите на Задушница, а само да скърбите. Според църквата това са суеверия.
    • На този ден се ходи на църква за поклонение. Чете се пространният молебен за упокоение на душите, който включва молитви, четения от Евангелието и апостолски текст.
    • Смята се, че на Задушница човек не може да отказва милостиня на хора в нужда. Необходимо е само да ги помолите да се молят за починалите.

Свещениците казват, че на Задушница е много по-важно да отидете в църквата, отколкото да посетите гробището. В крайна сметка е много по-важно за мъртвите да се помолим, отколкото да бъдат посещавани на гробището. И ако със сигурност няма да имате възможност да присъствате на служба, тогава трябва да се молите у дома.

Строго забранено е да се пият силни алкохолни напитки.

Можете да пиете малко вино през този ден, но водката и всякакви концентрирани напитки са забранени.
Източник: ЗаЖената
Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!