Всички се присмиваха на Никола, а той им натри носовете: Живее в къща, за която не плаща вода и ток и управлява всичко с 1 бутон!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Всички ми казаха, че съм луд, спомня си младият Никола, който от известно време е жител на Фрушка гора (Войводина), но и горд собственик на къща, за която не плаща никакви сметки!

Казвали му, че е луд, когато купил парцел на Фрушка гора, разчистил част от него и обявил на всички, че смята да живее там.

– Като дойдоха майсторите, направо ми се изсмяха: „Приятелю, какво си мислиш, че правиш?! Ама хайде, като ни плащаш, ще ти работим… Обаче като свършиха, казаха: „Леле, къщата е като от американски филми“, спомня си Никола, уеб дизайнер на свободна практика по професия и уеб графичен дизайнер, който се интересува много от енергетиката.

къща в природата

Благодарение на това той лично проектира и реализира повечето неща на принципа „направи си сам“. В разговор пред камерите той, за съжаление, не показа как изглежда къщата отвътре, но съдейки по „фасадата“, е доста впечатляваща.

Цветът, изборът на материали, размерът и формата напомнят планинска къща и се вписват чудесно в заобикалящата зеленина и природа. Има и покривен прозорец, за да може да се наслаждава на звездите през нощта, докато лежи.

Къщата е обшита с дъски от сибирска лиственица, която издържа 500 години, това е дърво, което диша, дори не трябва да се боядисва, пуска смола…

еко къща

Никола казва още, че не разбирал нищо от зидария и строеж на къщи, нито от тухли, нито от материали, но искал да има къща точно такава, каквато е сега. Пред нея има голяма покрита веранда, или „навес“, както бихте казали, създадена за наслада, пиене на кафе или обяд с домашна бира, когато дойде компания. А наоколо е хладец.

На Фрушка гора има ваканционни домове, къщи и вили, но не като тази. Това, което отличава Никола от другите, е фактът, че той е собственик на напълно автономна, самоподдържаща се къща, която се „издържа“ сама и за която Никола не плаща никакви сметки – нито за вода, нито за ток, отбелязва се в материала.

Никола е напълно „извън мрежата“, което означава, че не е в електрическата мрежа благодарение на слънчевите панели, които генерират електричество за домашните му уреди и интернет.

еко дом

Управлява ги с бутон, през екрана, който винаги показва колко са пълни батериите, които между другото не са евтини – 4 броя за около 2000 лв. Има и фризер, в който охлажда напитки за компанията за няколко часа, а през лятото хладилникът е включен нон стоп.

В къщата има интернет и всичко останало, което имат и другите модерни къщи.

Що се отнася до водата, тук има и паричен плюс – къщата събира дъждовната вода, която се използва за къпане и се използва в домакинството.

Проектира и система за събиране и филтриране на принципа „направи си сам“, а на въпрос дали се къпе с тази вода, отговаря – къпе се и мие косата си от няколко години, и всичко е повече от нормално!

Дори, както казва Никола, косата му е по-жива отпреди – по-хубава и по-мека, защото дъждовната вода няма котлен камък. Няма пърхот, не е мазна и трябва само малко шампоан.

Дъждовната вода от два улука се събира в три кубически метра „дъждовник“, разположен под верандата. Под улука е първият механичен филтър, който премахва листата и мръсотията, след което минава през два или три подобни, като UVC лампа и активен въглен. Хлор, казва той, не се добавя.

Никола подчертава още, че обича града и всичко, което цивилизацията предлага, че не се е изолирал или отчуждил от хората, те идват при него и той отива при тях.

Миналата зима изкарал в къщата – има изолация, парно, радиатори. Отоплява се на дърва, като през зимата се отоплява едновременно с това и бойлера. През лятото ходи бос и се къпе със студена вода във външния душ до къщата.

Мъж еко къща

След като започнал да живее така, казва той, не боледувал поне пет години, а преди това, спомня си, боледувал поне пет пъти в годината.

За лаиците има и обяснение, че къщата му работи енергийно като мобилен телефон: както когато зареждате мобилен телефон, го включвате в зарядно, а моето зарядно са слънчевите панели.

А през зимата? Е, през зимата слънцето е ниско, така че слънчевите панели не винаги могат да „поддържат“ къщата, така че генераторът влиза в действие. Целият „кръвоток“ на къщата му има серия от топлообменници, нагреватели…

Част от водата се използва и от близкия кладенец. Къщата му е „умна“, така че има гласови команди и сензори и камери, електрически крушки, количеството вода в резервоара и количеството електричество в батериите…

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!