Великден наближава: Как да сварим яйцата, за да бъде боята безопасна

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Червената боя за яйца е най-опасна, а зелената е най-безопасна. Това каза пред „Телеграф“ проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.
„Боите от цялата гама имат много Е-та и са рискови за здравето при по-продължителна употреба. Причината е, че са силен алерген и могат да отключат дерматит или астматичен пристъп, а също активизират възбудните процеси, което прави децата хиперактивни“, обяснява проф. Байкова.
По думите ѝ, най-много трябва да избягваме аления цвят, с който по традиция се боядисва първото великденско яйце, а също и жълтия. За сметка на това в зеления се съдържа хлорофил, който представлява извлек от листата на растенията. Ето защо той е за предпочитане. По думите на проф. Байкова, най-сериозен е рискът за здравето при поглъщане на боите.
Да започнем подготовка навреме: Открийте магията на великденските сладкишиВеликден е най-светият християнски празник, на който се слага празнична трапеза с различни ястия. Ос…Mar 22 2019vijti.com

„Изключително важно е как ще сварим яйцата.
Те трябва да се поставят в подходящ съд, на дъното на който сме подложили тензух или памучна бяла кърпа.
Водата трябва да е студена, а котлонът – слаб.
Важно е кипването да става бавно, както и самото варене, около 12 минути.
Така черупките на яйцата няма да се пукнат и при боядисване част от боята да попие в самото яйце“,
обяснява експертът.

След като вече сме сварили яйцата, важно е как ще подходим и към боядисването. Проф. Байкова е категорична, че задължително трябва да използваме ръкавици. „Ако боята остане по кожата, рискуваме да попадне в устата чрез ръцете или продуктите, които пипаме. Затова трябва да внимаваме при боядисването, а след като е счупено и го обелим, задължително трябва да измием ръцете си“, обяснява още специалистът.
„Яйцата се развалят много бързо, затова не ги оставяйте за дълго извън хладилника. Ако след обелване по белтъка има боя, дори и малко, не консумирайте тази част“, допълва проф. Байкова. Що се отнася до количеството яйца, които можем да изядем, тя казва, че за възрастен човек до 4 на ден е безопасно.
Източник: Марица
Великденските идват: Лесни и вкусни рецепти, с които да разнообразим трапезата40-дневният период понякога се оказва прекалено дълъг и за най-изобретателните кулинари, които са за…Mar 7 2019vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!