Бяла ЕГИПЕТСКА торта – гранд-дамата сред десертите! Блат като целувка и два фантастично вкусни крема:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
Бялата египетска торта е рецепта, добре позната на старите домакини заради простотата си на приготвяне. Известно е, че се прави от 8 яйца, така че количествата на останалите съставки се определят съответно. Получавате истинско изкушение за сетивата, състоящо се от блатове с вкус на ореховка и невероятно нежен ванилов крем! Ето какво ви трябва за уникалната Египетска торта:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

Бяла египетска торта

Продукти за 1 блат (необходими са 2 блата): 

4 белтъка

1 с.л. меко брашно

4 с.л. кристална захар

5 г бакпулвер

6 с.л. запечени смлени орехи или лешници

За първия крем:

8 жълтъка

8 с.л. захар

8 с.л. брашно

1 л прясно мляко

100 г бял шоколад

150 г масло или маргарин

За втория крем:

500 мл сладкарска сметана

100 г заквасена сметана

100 г печени смлени орехи или лешници

Приготвяне:  

Разделете белтъците от жълтъците на общо 4 яйца. За един блат е необходимо 4 белтъка да се разбият в дълбока купа с постепенно добавяне на захар, докато се получи пенлива смес. Към разбърканите белтъци се добавят запечените смлени ядки, бакпулверът и една лъжица меко брашно.

разбити белтъци

белтъци с ядки

Всички съставки се смесват с шпатула, докато сместа стане еднородна и се смеси. Сместа за корите се изсипва в тава с размери 35х25 см, заравнява се и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.

белтъчен сняг

Кората се пече около 13-14 минути и след изпичане веднага се изважда от формата. По същия начин се приготвя и втората кора.

За първия крем: Необходимо е в купа да сложите 8 жълтъка с 8 лъжици захар, 8 лъжици брашно и да добавите малко мляко. Сложете останалото мляко в тенджера и го оставете да заври. Брашното, яйцата и захарта се разбиват на ръка с бъркалка. Преди да заври млякото, се добавя сместа от брашно, яйца и захар и се бърка до сгъстяване на слаб огън.

крем в тортен ринг

Когато кремът се сгъсти, отстранете от котлона и докато е още горещ, добавете 100 г бял шоколад и разбъркайте, докато се разтопи и стане като на пудинг. Когато стегне, кремът се покрива с плик или фолио и се оставя да изстине.

Разбийте 150 г меко масло или маргарин в отделна купа.

гъст крем

Добавете охладения крем постепенно към разбитото масло и продължете да бъркате. Кремът трябва да се добави към разбитото масло няколко пъти, обикновено на три порции, за да се смеси добре.

За втория крем е необходимо 500 мл сладкарска сметана да се разбие в отделен съд на твърд сняг. В отделна купа сложете 100 г заквасена сметана. Ако предварително сте разбили 500 мл сладкарска сметана, тогава не добавяйте захар към заквасената сметана, а ако използвате обикновена, неутрална сметана, тогава добавете 50 г пудра захар към заквасената сметана.

Комбинирайте двете сметани и разбъркайте всичко.

белтъчно тесто

Върху изстиналата кора (първата) се нанася половината от първия крем, разстила се добре и се поръсва със запечени смлени ядки, след което се слага половината от втория крем и се разстила хубаво.

египетска торта с лешници

Отгоре се слага втората кора и процедурата се повтаря. Не е нужно да заливате тези кори с мляко или горещо какао, защото са много сочни и доста меки. Украсата направете по ваше желание и е необходимо тортата да се охлади хубаво и стегне в хладилника преди сервиране.

египетска торта

египетска торта парче

Да ви е сладко!

Здравословна орехова торта без грам брашно и печене- най- вкусната торта е тази, за която най- малко време сте отделилиНай- вкусната торта е тази, за която сте отделили най-малко време. Наслоените наполеони, разкошните …Sep 7 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!