Архангелова задушница 2022 е скоро-Освен, че се преливат гробовете, ето още какво се прави

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Сред ритуалите на Задушница е и преливането на гроба с вино. След почистването му, най-възрастната жена прелива гроба, като започва от мястото, където е главата на покойника и прави трига кръга по края на гроба. Задушница винаги е в събота, тъй като това е денят, определен от църквата за ден на покойните. Тогава, както и всяка събота от годината, в храмовете се прави богослужение с молитви за починалите.

На Архангелова Задушница се спазват същите обичаи, както и на останалите задушници. Хората отиват на гробовете на починалите си близки като е задължително да ги почистят, да ги украсят със свежи цветя и да ги прекадят с тамян.

Прелива се вино под формата на кръст като се започва от мястото, на което е положена главата на покойния.

Освен това се пали свещ, а специфичното за Архангелова Задушница е, че на този ден се отдава и почит пред паметта на военнослужещите, дали живота си за България през годините.

Отново се прави обща софра, както и при останалите задушници, а на нея е нужно да бъдат поставени седем различни ястия, сред които задължително трябва да присъстват онези, които са били любими на мъртвия.

Това се прави с цел мъртвите да благословят живите за предстоящите след Архангелова Задушница коледни пости. Първата хапка от яденето и първата глътка вино се поставят на земята за починалите, които се споменават с „Бог да прости“.

За успокоение душата на мъртвия и за опрощение на греховете му се правят подавки, които се дават както на близките, дошли на помена, така и на непознати хора, които също са на гробищата, за да почетат близките си.

В този ден се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България и на всички паднали в редовете на Българската армия.

Във всеки православен храм се извършва специално богослужение – Литургия за упокой и Обща панихида, която се отбелязва като Задушница.

Поверия за Архангелова задушница

Сред най-разпространените поверия за Архангелова Задушница е, че докато хората са седнали на трапезата, трябва да гледат дали край тях ще се появи пеперуда или мушичка. Това е знак, че душата на починалия се е появила за кратко, за да бъде отново с близките си.

На Архангелова Задушница  не се работи, а жените не бива да перат и да вършат каквато и да било домакинска работа, за да не разгневят душите на починалите.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се правят и т. нар. раздавки – сладкиши, бонбони, плодове, варено, пилешко, вино и др. Починалите в Христа не изпитват ревност помежду си, затова освен на близките, се подава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година. Прекъснат е през 1946 година. Преди 15 години – през 1992 година, Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и пострадалите от войните възстановяват ритуала.

ПЕТ зодии започват фаза на ВЪЗХОД – очакват ги ОГРОМНИ успехи от 23 октомври чак до юли 2023 г.:Астролозите прогнозираха, че от 23 октомври Сатурн ще завърши своята ретроградна фаза и ще повлияе б…Oct 19 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!