Архангелова Задушница е скоро-Ето какво се прави!

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Задушница е ден, в който споменаваме близките си, които са починали. Тази година Архангелова Задушница ще бъде на 7 ноември, събота. Тази Задушница се нарича още  Рангелова Задушница , Хрангеловото одуше, е последната от трите най-големи Задушници за православните христиани през годината.

Архангелова Задушница е скоро-Ето какво се прави!No ExcerptOct 16 2020vijti.com

Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден – защото събота е отредена за ден на покойниците.
Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На Задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – правило се три кръга по края на гроба.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите „Бог да прости“.

Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла. Правят се помени или, наричани още – раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.

Двама свещеници се сбиха на Задушница в ЛомДвама мъже в расо се сдърпаха преди Задушница на публично място в крайдунавския град Лом. Свадата за…Feb 22 2020vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!