Рецепта за домашен дезинфектант на ръцете

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Дезинфектантът за ръце изведнъж се превърна в дефицитна стока, със статус на изделие от злато, заради коронавирусната епидемия. Експертите казват, че миенето на ръцете със сапун и вода или с разтвор на алкохолна основа са най-добрият начин за избягване на инфекцията.

„Домашните препарати за дезинфекция на ръцете са също толкова ефективни, колкото тези от аптеката, стига да са с правилния процент алкохол“, казва по CBS News прочутият лекар Дейвид Агус. „Санитарните препарати трябва да съдържат поне 60% алкохол. Изопропиловият или етанолът са подходящи. Дезинфектантът за ръце не убива всички вируси, но е ефективен срещу коронавируса. Вирусът е защитен от черупка, наречена „плик гликопротеин“, която алкохолът нарушава. Когато отнемете защитната част на вируса, той умира доста бързо“, обяснява д-р Агус.

За тези, които не са се снабдили с гел срещу микроби, ето рецепта за домашен дезинфектант.

Съставки:
2/3 ч.ч. изопропилов алкохол или спирт с висок градус
1/3 ч.ч. гел от алое вера
5-10 капки етерично масло (по избор)
купа за смесване, лъжица, фуния, спрей бутилка или контейнер за течен сапун.

Добавянето на алое вера ще улесни нанасянето по кожата и ще придаде плътност на продукта. А слагането на няколко капки етерично масло ще придаде на сместа приятен аромат.

Изсипете алкохола и гела от алое вера в купата и разбъркайте, докато се смесят добре. Добавете капки етерично масло и отново разбъркайте, за да маскирате миризмата на спирта. С фуния излейте сместа в спрей бутилка или в контейнер за течен сапун.

Микробиологът д-р Санджай Маггивар от университета „Вашингтон“, казва, че домашните дезинфектанти издържат седмици, ако се съхраняват правилно в затворени шишета и контейнери.

Кои вируси убиват дезинфектантите с поне 60% алкохол 

Палачинки Трите чаши – тънки като лист хартия, не се късат и не залепват в тигана. Единствената перфектна рецепта: Ако досега сте се плашили от приготвянето на палачинки и сте имали опасения, че ще се разкъсат при…Feb 16 2020vijti.com

Бъдете здрави! 

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!