Признаци на коронавирус при деца от 3 до 18 години: на какво трябва да обърнат внимание родителите

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Началото на пандемията формира погрешното схващане, че децата не се заразяват. През 2020 г., когато болестта се появи за първи път, тя засегна само 2% от децата от общата маса на заразените.

Сега статистиката за детската заболеваемост се движи около 10%. С появата на щама Делта, който широко атакува младите хора, в някои региони започнаха да говорят за показател от 14%. Тези цифри могат да се преценят по данните на оперативния щаб, но все още няма национална статистика за детската заболеваемост.
Нарастващият брой деца с коронавирус не влияе значително на смъртността. Почти всички деца се повлияват добре от лечението.

Д-р Малишева: От кръвната група зависи как ще изкарате коронавируса – хората с тази кръв са най-защитени: Учените от близо година търсят връзка между коронавируса, неговите симптоми и кръвната група на чо…Feb 23 2021vijti.com


Забелязването на признаците на коронавирус при дете навреме е важна задача за всеки родител. Навременното посещение на лекар и адекватното лечение улесняват хода на заболяването и помагат да се сведат до минимум усложненията.

Възраст и симптоми
Децата под 3 години рядко боледуват от коронавирус. Изследователите приписват това на малкия брой ACE2 протеинови рецептори в юношеското тяло. С възрастта те са все повече. Под ACE2 механизмът на прикрепване на коронавируса към клетките е „изострен“.

На възраст от 3 до 5 години децата вече по -често „хващат“ коронавируса, често болестта изчезва неусетно и изчезва в рамките на 3 дни. Родителят може да го забележи по промененото поведение на детето. Активните деца стават слаби и летаргични, спят повече. Тихите, напротив, започват да са капризни, тревожни и да плачат при най -малката причина. Често детето отказва да яде и престава да се интересува от любимите си игри.

Коронавирусът при деца от 5 до 10 години се маскира като настинка. Можете да го забележите по кашлица, промени в настроението, болки в гърлото. Понякога болестта „отваря“ чревни симптоми под формата на нарушения на изпражненията, коремна болка, по -рядко става дума за повръщане.

Периодът от 10 до 14 години се характеризира с увеличаване на симптомите. Болното дете има треска, слабост и главоболие. Силната кашлица не е необичайна.

Симптомите на коронавирус при деца на възраст над 14 години се различават малко от „проявите при възрастни“. Тук по -старите щамове причиняват треска, загуба на миризма, кашлица и мускулни болки. Делтата се допълва с хрема, кихане и понякога диария и повръщане.

Опасни признаци
Обадете се на педиатър при първите признаци на коронавирус. Лечението тук е основно домашно, с минимум лекарства. Основното нещо е да изолирате детето от връстниците си и да осигурите обилно приемане на течности.
Някои от симптомите на коронавируса показват тежкото му протичане и изискват повторно обаждане до лекар или дори линейка. Сред тях са поддържането на температура над 38, появата на повръщане или тежка диария, бледност, задух. Сред редките опасни прояви са кожни обриви и „покрити пръсти“. При последното върховете стават бели до сини или набъбват много.

Доктор Антония Първанова в шоуто на Слави: Болните сега от коронавирус са толкова, колкото от грип през всяка една от последните 20 годиниГост във „Вечерното шоу на Слави“ беше доктор Антония Първанова: „Правителството и оперативния щаб …Feb 18 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!