„Гасенето“ на киселините със сода е недопустимо

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

През последните няколко години често ми се появяват киселини и аз ги “гася” със сода. Но съпругата ми смята, че това не трябва да се прави. Права ли е? Защо и с какво може да навреди содата?

Павел Христов, гр. Бургас

Безспорно, недопустимо е “гасенето” на киселините със сода: получава се рязка алкализация на стомаха и след това секрецията се засилва. Има много съвременни лекарства, които ефективно се справят с киселините (по-специално, инхибиторите на протонната помпа).

Лекари спасиха жена от Търновско, която умря 6 пъти50-годишна жена от село Страхилово беше върната от „оня свят” в отделението по кардиология в областн…Jan 14 2020vijti.com

Но тези лекарства се предписват само от лекар. В този случай самолечението е недопустимо! Важно е обективно да се оцени състоянието на стомаха и хранопровода. За да направите това, трябва да бъдете прегледани: възможно е да ви направят гастроскопия, ако е необходимо – биопсия, заедно с други изследвания.

След това лекарят ще ви посъветва какво да направите. А общите препоръки са следните: яжте редовно, без дълги паузи между храненията, съсредоточете се върху протеиновите храни (месо, риба).

За да се усвои такава храна, се изразходва излишъкът от солна киселина. Не яжте през нощта, не носете тесни дрехи и стегнати колани. Това ще намали проявите на болестта.

Често при рефлуксната болест симптомите имитират стенокардия: пациентът се оплаква от болка зад гръдната кост, консултира се с кардиолог и този лекар след това го насочва към гастроентеролог. Друга проява на заболяването е нощната кашлица.

Човек смята, че има проблеми с бронхите или белите дробове, а пулмологът препоръчва консултация с гастроентеролог. Същото важи и за възпаленото гърло, причина за което отново може да е рефлуксът.

Източник: блиц

Скандал: Лекари отказаха преглед на дете с тахикардияПореден случай на лекарско безхаберие или срив в системата на здравеопазването заради вътрешни наред…Jan 9 2020vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!