Уникални турски симиди – нищо общо с твърдите гевреци от улицата! Хрупкава коричка и пухкава вътрешност – губиш, ако не опиташ:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В Турция гевреците със сусам са много популярни и обичани от всички, а там наричат този вид хляб “ симид „.  Турските симиди се отличават от обичайните гевреци с по-големите си размери и вкусна, хрупкава коричка. Но за да се насладите на вкуса на деликатеса, трябва да го ядете само в деня на приготвяне.

Изядохме си пръстите: Харна къпана баница – сочна и пухкава, мека и бухнала„Няма по-голям от баницата“ – така би звучала по нашенски популярната фраза. Всеки почитател на пухк…Sep 16 2020vijti.com

Според традицията гевреците в Турция се потапят в пекмез – това е гъсто сварен гроздов сок, след което се овалват в сусам. Можете да замените пекмеза с леко разредена вода с мед. Ето и рецептата за уникално вкусните турски симиди :

Уникални турски гевреци

Продукти:

400 гр.

пшенично брашно1 ч.л. захар

2 ч.л. суха мая

125 мл топла вода

4 с.л. растително масло

1/2 ч.л. сол

За сиропа:

1 с.л. мед

150 мл топла вода

сусам

турски симиди

Приготвяне:

Добавете захарта към топлата вода и разредете вътре маята, след което оставете да шупне за 15 мин. Пресейте брашното в купа, добавете горната смес, омесете тестото, след което добавете растително масло (1 супена лъжица) и разбъркайте тестото, докато се получи еластична и мека маса. Оформете готовото тесто на топка, сложете го в съд и покрийте с кърпа, оставете да „почине“ за 1 час.

Сега тестото трябва да се омеси малко и да се раздели на части, приблизително на 5 парчета (5 франзели). Усучете всяко парче на въже, дълго около 45 см. Извийте полученото въже така, че да се получи колелце, като закрепите краищата старателно.

Разредете меда с топла вода и изсипете сусама в чиния – в него ще оваляте гевреците.

Потопете всяко геврече в сироп, а след това оваляйте в сусам.

Покрийте тавичка за печене с хартия за печене, поставете върху нея симидите и ги оставете да „почиват“ за 20 – 30 минути.

Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете гевреците за 15 – 20 минути, докато се зачервят.

Да ви е сладко!

Новият хит на закуските: Дробена баница – прави се за 10 минути, става супер пухкава и мекичкаНеобходими продукти 500 гр.кори за баница (може и юфка) 300 грама сирене (в случая козе) Гръцка бан…Aug 30 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!