Ренета Инджова: Дълго ще останем с клеймото на страна, отгледала такъв екземпляр

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„Ние или имаме комплекс за малоценност, или, когато се изтъкваме, го правим неудачно. Случаят с Румъния е не само показателен с това, че ние се срамувахме, че ни слагаха с Румъния, че винаги вървим в двойка с тях, но Румъния още от началото на Прехода демонстрира качества и преимущества, които България не само няма, но и никога няма да има“.

Това каза Ренета Инджова пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

На въпроса какви качества, Инджова отговори: „Без външен дълг, с развита инфраструктура от гледна точна на здравеопазване, ако щете – и православието на е на ниво, което ние тук можем само да сънуваме, защото там църквите не са места за пране на пари, а са пълни с хора, които се вижда, че имат традицията да бъдат вярващи хора, да са хора с добродетели, да използват тази институция за място, където бедните получават подслон, получават грижа“.

Трагедиите на Ренета Инджова – губи дете, чисти входове, за да преживее Най-голямата трагедия е смъртта на дъщеря й. За 2 г. се затваря в себе си, изпада в депресия и чист…Aug 15 2020vijti.com

На думите на Лили Маринкова, че в Румъния всичко е започнало с фалшива революция, Инджова отговори: „Тя извърши своето демонстрационно въздействие какво се прави с диктатори. Ние, като нямахме такова действие, вижте как нашите диктатори просто са като феникси и излизат отново. С нищо не можем да твърдим, че Борисов не е една еманация на нерешени проблеми от това време“.

„Виждаше се, че това оръдие се шлифова, изглажда и се подготвя, за да извърши определени функции. Тази кариера, която един пожарникар прави, която днес обаче е едно клеймо за нас, защото нямаше сериозен световен вестник или медия, които да не направиха профил на този диктатор“, каза Инджова по повод Бойко Борисов.

„Ние ще останем за дълго време с клеймото на страна, която е отгледала такъв екземпляр. И на всичкото отгоре има вътрешната сила да го съхранява и да го държи на власт при доказани нарушения, при доказани корупционни прояви“, допълни тя.

“След като обекта – така да го наречем (бел: Борисов), не проявява никакво чувство за свят и достойнство, излагането му в такъв порядък е единствено начин за постигане на рекет върху него. Това е средство, това е оръжие. Целта не е дискредитирането на Борисов, но чрез тази дискредитация се постигат много подписи, така да се изразя. Подписва непрекъснато“, отговори Ренета Инджова на въпрос за снимките на Борисов.

„При целия вътрешен натиск и дискредитация, която той има в страната седенето на власт означава само, че тези, които са заинтересовани от подписа му са отвън“, каза Инджова. „Тези, които го подкрепят в Европа рано или късно ще бъдат попитани от народите си – защото ние сме чист получател на средства, а не донор, както беше Великобритания. По тази причина ще попитат защо те дават пари на една дискредитирана и доказано корумпирана структура“, допълни тя.

„Тези, които са чадър в момента на Борисов ще си получат рано или късно клеймото, че са били съучастници в този процес“, категорична е Инджова. „Структурите му ще изчезнат така, както се случи с НДСВ, защото са създадени проектно, за да се свърши определена работа, а проектните създания в обществото имат най-нерадостната съдба“, допълни тя.

„Всички, които критикуват протеста, който тече повече от 80 дни вече в България и казват, че не са формулирани политически искания са всъщност тези, които желаят неуспеха на борбата с Борисов и неговата клика, защото да кажеш, че оставката не е политическо искане при положение, че има доказани корупционни схеми е изключително пошло и това само означава, че корупцията у нас не се счита за нарушение, не се счита за порок, не се счита за грях“, каза Ренета Инджова.

„Като че ли престъпленията от гледна точка на ограбване на национално богатство, на фондове, на унищожаване на бизнес, на унищожаване на човешки животи, те не представляват нищо. Такова поведение има изключително тежки морални последици за нацията, за нейното психологическо равновесие, за нейния психологически статус, за нейното самочувствие. Аз тук даже нямам предвид, когато се движи българин сега – нищо, че е коронавирус, по летищата с какво отношение властите по света се отнасят с нашите сънародници, защото клеймото за правителство, което е в този си вид, в който е в момента е от отдавна.

Сега само установяваме, че не искаме повече да живеем с това клеймо – това клеймо ни е сложено отдавна. Има да го носим още много дълго, дори и когато управниците нямат този морал, които имат в момента“, смята Инджова.

„Морална революция е тази, която ще тече по света“, каза Инджова. „Тя е не за строй, не е за форми на управление, тя е за това, че в рамките на властта се формираха феномени каквито са дълбоката държава, каквито са задкулисието, каквито са извращенията за съвременния капитализъм във вид на неолиберализъм, каквито са извращенията на посткомунизма, които левитират и се сляха с неолиберлизъм дори в един несинтез, а в една конвергенция, която някои утописти учени от 60-те години лансираха – че ще дойде време комунизъм и капитализъм да се слеят.

Тук това сливане се осъществи, благодарение на симбиозата между сходни идеологии. Сходни от гледна точка на това да се постави не конкуренцията, не ефективността, не ползата за хората, а усвояването на ресурс. Представете си, че тези върхушки изобретиха механизъм, с които преодоляха ограничителите на липсата на пари, защото решиха, че няма да регулират паричната маса, паричното обръщение, ще печатат пари и с тези пари те всъщност обяздиха и капиталистическата, и бившата социалистическа част на света“, допълни Ренета Инджова.

„Начинът, по който всички се противопоставят, опитите им в моменти, в които – например, каквато беше тази година кризата на валутната система на света, да бъде повод да се търси смяната на неолибералите с консерватори от типа на Тръмп, те, за да не допуснат това, ни вкараха в една биологическа война, каквато е коронавируса.

С други думи, реакция срещу това да слязат от власт точно тези, които предизвикаха огромното разслоение, огромната несправедливост, огромната абсурдност на това да натрупваш капитали, които не са в контекста на човешките потребности, ами за тяхното извращение, за тяхното превръщане в антихора, в античовеци“, каза Ренета Инджова в студиото на ФАКТИ.

На въпроса на Лили Маринкова чие е това биологично изобретение, Инджова отговори: „На тези, които са на власт. То не може да е на тези, които искат да дойдат. Тези, които са на власт толкова са заинтересовани да останат, че чак ни убеждават, че ще ни пазят, че са много заинтересовани да не стане епидемия. А това, че Америка нарича нашата корупция ендемична – това не е проблем, ние с това не се борим“.

„Колкото и да се стабилизират елитите и да се загнездват по механизми, които само те могат да изобретяват, народите са в състояние, в което не могат повече да живеят по този начин. Рано или късно ще се разбере, че те са една излишна биомаса, защото програмите за развитие на света не са насочени за увеличаване на заетост – нали не сте чули такова нещо, не сте разбрали, че с новите технологии ще има много заети, а точно обратното.

Тоест ще дойде моментът, в който всички вкупом стават излишни. Ако 90% от население стане излишно, аз не мога да си представя колко полезна ще бъде онази част, която иска да остане да управлява“, каза Инджова.

Лили Маринкова насочи разговора Васил Божков, който говори за милиардите от неговия бизнес към управляващите. „Не можем да не отбележим, че за първи път има нарушител, който е готов да жертва себе си в името на това да се разкрие истина. (…) Божков е едно обвинение, което персонално се отправя към Борисов“ коментира Инджова и допълни: „Ние нямаше да бъдем в това позорно положение, ако някоя от правораздаващите институции беше започнала поне да решава проблемите Борисов, а не ние пред цял свят да ставаме за резил с пистолети, с чекмеджета, с кюлчета, с безразборен живот с партньори, партньорки и т.н.“

„Каквото копаем като газопроводи и каквото инвестираме като АЕЦ „Белене“, всякакви потоци и като инфраструктура дори, като пътища, ние го правим в такъв оскъпен порядък, че това са всъщност заровени пари. Това не прави инвестиции, а това е само омаломощаване на националните комплекси. България в момента е подложена на обезсилване като всичките ѝ системи, тъкани, всичко каквото може от нея да бъде взето. Това е една борба, която продължава вече двайсетина години и това, че българите тръгнаха да се борят означава, че за първи път са разбрали, че никой няма да им помогне в тази, борба, а те трябва да я извоюват сами“, каза Ренета Инджова в края на разговора.

Ренета Инджова е бита: Бившият служебен премиер на България е със счупена киткаРенета Инджова е била нападната и бита от мъж пред дома си, научи Lupa.bg. Бившият служебен премиер …Aug 2 2020vijti.com


[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!