Любимата торта на всички българи – Торта Гараш от старите тефтери, 100% вкус без грам брашно и блатове:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„И ний сме дали нещо на света“ – в случая става въпрос не за писменост и език, а за една торта! При това не коя да е, а прочутата Гараш, която навремето бе царицата на всички торти в България. Историята на торта Гараш е също толкова впечатляваща, колкото и вкуса ѝ.

Всъщност рецептата е на повече от 100 години, а тази изцяло българска торта е измислена от австроунгарския кулинар Коста Гараш, чието име всъщност и носи. Той пристигнал в България и започнал работа в прочутия русенски хотел Ислях хане.

Според някои от историите от това време големият сладкар заимствал идеята за Гараш от вече известната по това време австрийска торта Сахер. Други смятат пък, че с българската торта Коста е отговорил и предизвикал Сахер. Каквато и да е причината, резултатът ѝ се е отблагодарил многократно. Торта Гараш е истински кулинарен и сладкарски шедьовър, не само заради невероятния ѝ вкус, но и защото той е постигнат без брашно и блатове.

Оригиналната рецепта на торта Гараш се съхранява в Държавния архив в Русе, а в крайдунавския град прочутият сладкиш все още се произвежда по нея. Ето и рецептата на тортата без брашно и блатове:

торта Гараш с орехи

Торта Гараш

Продукти:

За блатовете:

9 белтъка

100 гр.кафява захар

300 гр.смлени орехи

парче торта Гараш

Приготвяне на блатовете:

Трябва ви форма или тавичка с диаметър 24 см. Покрийте дъното с хартия за печене и я намажете с мазнина (хартията). Блатовете много залепват, ако хартията не е намазнена.

Разбийте белтъците на мек сняг заедно с кафявата захар. След това добавете и орехите. Внимателно разбъркайте с шпатула, за да не спадне обемът на сместа.

Разделете сместа на 4 и изпечете блатове поотделно в приготвената по гореописания начин форма. Печете на 170-180 градуса.

За крема:

9 жълтъка

100 кафява захар

9 с.л.какао

200 гр.масло

50 гр.заквасена сметана

Приготвяне на крема:

Разтопете маслото на бавен огън. Добавете какаото и разбъркайте добре. Хубаво е преди това да го пресеете, защото рискувате след това да стане на бучки.

Махнете от котлона и оставете настрани. През това време разбийте жълтъците с кафявата захар. Бийте ги, докато удвоят обема си.

Внимателно и на тънка струя ги добавете към какаото с маслото. Накрая остана само заквасената сметана.

Кремът задължително трябва да престои поне 1-2 часа на студено, за да може да се стегне.

торта Гараш рецепта

Подреждане на тортата:

От крема задължително си оставете в една купичка настрани, за да може да покриете тортата отгоре и отстрани.

Съществуват и много вариации за украса на торта Гараш, но най-популярната е с шам-фъстък или орехи.

Бърза и лесна торта без захар и яйца Почти във всяка торта има захар и яйца. Всъщност това са основните съставки за класическите сладки…Jun 26 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!