Euronews: Очакват се още протести в най-корумпираната държава България

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Дясноцентристкото правителство на България оцеля срещу вот на недоверие във вторник, въпреки антикорупционните протести, призоваващи за отстраняването на премиера Бойко Борисов, пише Euronews, преведе 19min.bg.

Вотът беше петият, внесен от опозиционната социалистическа партия (БСП).

Той беше отхвърлен със 124 гласа „за“, „102“ с 11 гласа „въздържал се“ и трима отсъстващи депутати.

Доц.Мангъров хвърли ръкавицата: Протестите са начина да преборим коронавируса! Чували с трупове няма да има! Доц.Атанас Мангъров , макар и сочен за нещо като черна овца сред популярните експерти в борбата с …Jul 18 2020vijti.com

Протестите срещу правителството продължават повече от две седмици. Демонстрантите обвиняват Борисов и главния прокурор на страната Иван Гешев в корупция, авторитарно управление и зависимост от престъпни групировки. Те призовават и двамата мъже да се оттеглят.

Борисов, който е на власт от 2009 г., отказа да се оттегли преди края на третия си мандат през март 2021 г. Той се опита да потуши размириците миналата седмица, като уволни трима свои върхови министри.

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви в изявление след гласуването, че вотът показа, че „правителството на Борисов и неговите асоциирани партии ще отрекат реалността в името на властта до самия край на всяка цена“.

„Този парламент е делегитимиран и не представлява мнозинството от българските граждани и желанието им за промяна. Според нас следващите стъпки трябва да бъдат разпускането на парламента и призив за нови избори“, каза още тя.

Според Андриус ​​Турса, съветник за Централна и Източна Европа в Teneo Intelligence, „вероятността от предсрочни избори се увеличава“ поради продължаващите протести, които той определи като най-големите от 2013 г.

„Политическата ситуация ще остане нестабилна“, пише той в бележка, публикувана във вторник, добавяйки, че Борисов може да обяви и по-радикална промяна в кабинета в следващите дни, въпреки че предупреждава, че този ход едва ли ще ограничи недоволството.

„Борисов може да се изкуши да отиде до урните рано, тъй като ключовите му противници са в голяма степен неподготвени за това и се очаква икономическата ситуация да се влоши през следващите месеци.

„Такъв сценарий би станал по-вероятен, ако протестите не намалят“, продължи той.

Весела Чернева, заместник-директор на софийския офис на Европейския съвет за външни работи (ECFR) заяви пред  Euronews:

„Ще има голяма промяна в правителството (която част от опозицията може да сметне за задоволителна, тъй като не са подготвени за избори) и надеждно обещание за предсрочни избори“.

Тя добави, че БСП се „опитва да създаде инерция чрез вот на недоверие, но те не са успели – нито този път, нито преди“.

„Социалистическата партия през цялото време беше слаба и пасивна опозиция. В миналото тя беше замесена със същите олигарси и корупционни практики, така че е трудно БСП да бъде достоверна част от протеста“, добави тя.
Корупцията е запазената марка на правителството.

„Справедливост за всички“, която насърчава реформи в съдебната система, е сред организациите, участващи в протестите.

В изявление пред Euronews те заявиха, че „корупцията и търговията с влияние са станали държавна търговска марка през последното десетилетие“.

Те осъдиха предполагаемото влияние, заложено зад кулисите от двама олигарси: Ахмед Доган, бившият лидер на турската малцинствена партия ДПС, и Делян Пеевски, мощен бизнесмен и проправителствен медиен собственик.

Те определиха съдебната система като „неефективна, зависима от политици и до голяма степен потисната от мощната фигура на главния прокурор“ и заявиха, че Гешев няма нито „необходимите професионални и морални качества, за да заема такава ключова държавна длъжност“.

Според неправителствената организация Гешев „избирателно публикува доказателства от разследвания и досъдебни записи, противоречащи на всички основни принципи на наказателното процесуално право и презумпцията за невинност“.

„Справедливост за всички“ призовава за оставка на Гешев от миналата година, но неотдавна беше затлачена от нападения от въоръжена полиция и прокуратура в кабинета на двама близки помощници на президента Руман Радев, който е подкрепен от БСП.

„Усещането за превземане на държавата от олигархията зареди протестите ни със свежа и силна енергия. Нашата задача е една – да възстановим страната си“, добавиха те.

България е най-корумпираната държава в Европейския съюз, според наблюдателката Transparency International.

НПО постави страната на последно място в класация на страните от ЕС за седем поредни години и отбеляза, че не е имало „значителен напредък в борбата с корупцията в сравнение с други страни от ЕС“ между 2012-2019 г.

Пострадал при протестите: Влачиха ме 50 метра по гръб, не ми сложиха белезници, един полицай ме удряше силно в левия бъбрек„Влачиха ме 50 метра по гръб. Когато попитах защо снимат приятелката ми, за отговор получих 2-3 силн…Jul 20 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!