Българката Нина, шеф на ресторант в Гърция: На Лефкада рибата винаги е прясна, стари са само цените

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Гръцкият остров Лефкада е разположен в сърцето на Йонийско море. Известен е с прекрасните си пейзажи, но е предпочитан от летовниците най-вече заради великолепните плажове. Пясъчните ивици са заобиколени от дива природа и величествени скали, а водата е тюркоазена. Изобщо не е пресилено, че гостите наричат острова Карибите на Гърция. Лефкада разполага с няколко средно големи курорта по източното крайбрежие и голям брой отделни плажове, най-известни от които са Порто Кацики (Заливът на козите), Егремни и Нидри. Българското присъствие там се увеличава с всяко следващо лято.

Мариана Векилска обикаля гръцките острови с новия повелител на сърцето ѝ СНИМКИНа частна яхта в компанията на мистериозен мъж Мариана Векилска изкарва последния летен месец. Бивша…Aug 22 2019vijti.com

Ако обикаляте Лефкада, задължително се отбийте до залива Микрос Гиалос в южната му част. Докато паркирате, от ресторант Rouda може да изскочи жена, която ще ви упъти на български да паркирате в двора на заведението без пари.

Не се учудвайте, това е софиянката Нина, главен готвач. Женена е на острова, от над 20 години работи там, пише в. „Марица“.

Заведението е на плажа, който предлага камъни, кристална вода и скали за гмуркане. Много приятно и вкусно, дори албанският сервитьор е обучен на елементарен български. Надписът „Добре дошли“ е на няколко езика, но най-отгоре е на български. Потърсихме Нина за разговор след като хиляди българи щурмуваха ГКПП-тата на гръцката граница, устремени към курортите на южната ни съседка.

– Здравейте, Нина, започна ли сезонът след проточилата се епидемия от коронавирус?

– Реално започна от 15 юни. Преди това властите в Лефкада бяха взели решение всичко да е затворено, защото на острова ни няма нито един болен от COVID-19. Искаха един вид да се застраховат. Посрещнахме първите туристи – българи, румънци, общо взето наши комшии, имаше и други европейци.

На 1 юли отварят летищата и очаквам наплив, защото в момента близкото летище до Превеза е затворено. По традиция има и много италианци, чакаме ги.

– Има ли промяна в цените на старта на сезона?

– Първо, тук в Лефкада цените не мърдат през целия сезон. Каквито са днес, ще са и в разгара. Промени в течение на самия сезон има само на някои острови. Иначе запазваме абсолютно миналогодишните цени. Всичко е по старому.

– Дайте няколко примера?

– Свинска пържола с гарнитура е 8 евро. Гарнитурата е салата и пържени картофи. Но може да бъде заменена с макарони, с хорта, която гърците много ценят и е здравословна, само с картофи. 8 евро са примерно пилешките шишчета, отново с гарнитура. Рибата варира – като се започне от 7 евро за гаврос – с изчистени глави. И се стигне до шишче от риба тон за 17 евро. Но говорим за порция от 300 грама с гарнитура. Ципурата е 12 евро – отново с гарнитура. Идваш, избираш я, една жена я чисти пред теб и се пече. Калмарите са 8,50 евро. Имаме най-различни морски деликатеси – купуват се тези, които са пресни. Затова асортиментът варира леко. Салатите са по 5-6 евро. А тцазики, патладжановата, тиквичките вървят 3-4 евро. Имаме мусака, пълнени домати. Но се гордеем с октоподите. Цял октопод – към 400 грама, с гарнитурата е 15 евро. Ние обаче сме известни с едни по-малки октоподи. Страхотни са.

– А как вървят шезлонгите и алкохолът?

– Бирата при нас е 3 евро бутилката. Узото 6 евро за бутилка от 200 милилитра, но с мезе като комплимент. Шезлонгите не са към ресторанта. Клиентите си плащат отделно. Сега са 5 евро за чадър с 2 шезлонга. В разгара отиват на 7 или 8, не съм сигурна, че не ги използвам (смее се).

– Между другото, ходила ли сте скоро на родното море?

– Преди две години, да. Водих и гръцки приятели. Обиколихме Созопол, Несебър, Бургас, Варна.

– Хареса ли им?

– Да, без рибата. Те не могат да разберат как може да се сервира замразена риба. Не говоря днес или вчера да е сложена в хладилника. Бяхме октомври, а ни сервираха калкан, уловен и замразен през май. Или замразена цаца. В Гърция това е невъзможно! Рибата се яде само прясна! С всичко е така! Затова мнозина се учудват, че някоя вечер в нашия ресторант няма ципура. Ами няма, защото не държа замразена. Купила съм 80 пресни ципури, случи се, още на обяд всеки се втурне от тях да поръчва. Ами свършват. Затова казах – пазаруваме рибата, която се лови точно сега. Същото и със зеленчуците. Затова имаме 2-3 салати, въобще малко меню от 40-50 неща. Плодовете пък са комплимент.

– Винаги ли тичате навън, когато видите български номер?

– Да, когато го видя. Боли си ме за България и българите. Знаете, след като сте идвали, пътищата тук са по-тесни, хората понякога са притеснени, трудно се ориентират, винаги помагам.

– Последно, защо се махнахте от България?

– Започнах като готвач в мутренските времена. Заведенията бяха такива – с грубо отношение, с обиди. Аз съм спокоен човек. Смятам, че всички хора заслужават едно и също позитивно отношение. Хванах си багажа и заминах. Но обичам България и винаги се връщам с удоволствие, има страхотни места.

– Успех, задължително ще минем през ресторанта ви, ако пак дойда на Лефкада?

– Заповядайте!

Севдалин лови лаврак и лефер до острова на Онасис

Българите на Лефкада са несравнимо по-малко от Халкидики – и като туристи, и като работещи. Но ги има навсякъде, Нина далеч не е единствената.

Севдалин е от Бургаско, женен за местно момиче, живее в Гени – вилната зона на Нидри, което е парти селището на Лефкада. Винаги е готов да помогне. Работи в пицария, поддържа къщи за гости, чисти басейни, срамна работа няма.

Помага на тъст си в риболова и винаги е готов да те зареди с пресни лаврак и лефер, ако си отседнал в района. А той е супер популярен сред туристите от цял свят с малките островчета срещу Нидри, един от които е Скорпиос. Това е островът на Онасис, където милиардерът вдига сватба с Джаки Кенеди. Сега е купен от руския олигарх Дмитрий Риболовлев, собственик на френския футболен клуб Монако, чиято яхта често акостира на пристана.

И днес да звъннете на Севдалин, ще ви уреди с етаж от къща в Гени за 50 евро. Близкият плаж е на 5 минути с кола, но пък от терасата се вижда целия залив.

Пловдивчанка, омъжена за местен, пък е съсобственик на оборотно заведение на плажа във Василики, който минава за рая на сърфистите. Лично ще ви сервира под чадърите.

Нидерландското издание De Volkskrant: България е в смут заради премиер мафиот с пистолет на нощното шкафчеВ България правителството е разтърсено заради снимки на премиера Бойко Борисов. Те изтекоха миналата…Jun 21 2020vijti.com

 

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!