Еврокласация: Най-зле е да се родиш в България

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

България оглави класацията: Най-лоша страна човек да се роди, направена по данни от Unicef, най-авторитетния медицински журнал в света Lancet и Световната здравна организация. Използвана е и официална статистическа информация от Евростат, пише 19min.bg. Докладът съпоставя държавите по здравеопазване, обрзование, хранене и качество на храните и околната среда. Така създава глобален индекс от 180 държави, който определя какво бъдеще очаква техните деца. Той излезе на 19 февруари 2020 г. и не попадна в новините на нито 1 българска медия, освен 19 минути, но пък вече е известна в целия свят.

Вирусът ще мине, мизерията ще ескалира!Само в завод „Арсенал” се предвижда скорошно съкращение на 2000 работника. Вече е уведомена Агенция …Mar 27 2020vijti.com

Начело в позитивната листата е Норвегия, която не е член нито на ЕС, нито на Еврозоната, следвана от Южна Корея и първата по ранг държава от ЕС – Нидерландия. Същата в момента твърдо настоява за отрязването за еврофондовете ни, като заедно с останалите най-добри за живеене Дания, която не е член на Еврозоната, Швеция и Австрия ни нарича Приятели на корупцията – каламбур с клуба Приятели на кохезията, в който участваме.
Премиерът на България не успя да постигне нищо, за да убеди 4-те страни, чиито деца имат най-големи шансове да живеят добре, да променят мнението си по време на преговорите за новия евробюджет, протекли от четвъртък до уикенда в Брюксел. 19 минути предвиди това още преди седмица, когато пръв и единствен в България писа за проблема. Вместо по темата, премиерът направи в неделя сензационно изказване:

„През последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината – около 4 пъти”, написа министър-председателят Бойко Борисов  на страницата си в социалната мрежа Фейсбук. „Разбира се, че в страната ни има проблеми, но те са решими и по тях се работи. Продължаваме с усилията за подобряване на условията на живот, да имаме по-високи доходи, по-добра инфраструктура, по-добра бизнес среда”, продължи той. „През последните години у нас има видим напредък. Това е мнението на хората и анализаторите, това показват и всички статистически данни“,  заключи премиерът.

В България се оказва страна, която по данните на световния доклад е най-лоша за живеене в ЕС, при това най-зле звучи констатацията: и в бъдеще. Получаваме 45-о място в световната ранглиста. Преди нас в Европа е Литва – част от Еврозоната, която е на 41-ва позиция в света и второ най-лошо място за раждане на дете в ЕС. Латвия, също в Еврозоната е третата най-лоша държава от ЕС за раждане на дете. Полша, която не е в Еврозоната е 33-тото най-добро място в световен мащаб за раждане и четвъртата най-лоша държава в ЕС.  Гърция, също в Еврозоната, е петата най-лоша държава от ЕС. По-добре от нея са Словакия, както и ползващите националните си валути Унгария, и Хърватия.
У нас има 156% повече вредни емисии от CO2 спрямо целите за 2030 г., сочи докладът. Стряскат и числата за лошата здравна картина у нас.
Като логично продължение на констатациите дойде и още едно доказателство, че световният доклад не лъже. Оказва се, че нищожните 30% от българите си мият зъбите. Нищо, че единственото, което знаем за коронавируса е, че маските не помагат срещу него, а единствено и само личната хигиена. Какво показват данните на родните експерти.
„Липса на профилактика, лоша хигиена и системно неглижиране на оралното здраве са причините за стряскащата стоматологична картина в България”, заяви пред БНТ шефът на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. „Само около 30% купуват често четки за зъби и горе-долу толкова купуват зъбни пасти. Не си мият зъбите”, констатира той.
„Официалната статистика показва, че 18-годишните младежи у нас имат средно по 6 кариеса и 1 изваден постоянен зъб. А във възрастовата група от 35 до 44 години броят на липсващите зъби нараства до 6”, посочи Шарков. „750 000 души у нас нямат нито един зъб”, заяви преди време пък проф. Христо Кисов, шеф на Българската академия по естетична стоматология.

На целия този фон премиерът заяви: „Вярвам, че сме на прав път и положителната тенденция все повече българи да се завръщат в родината ще продължи“. Той обяви, че създава комисия, в чийто състав влизат социалните партньори, представители на бизнеса и на гражданския сектор. „Целта й е да обобщи събраните мнения и препоръки, да оформи предложения за мерки за задържане на хора в България и за завръщане на българи от чужбина”, обясни Бойко Борисов.

Маските скоро ще ги забравим, но мизерията дълго време ще бъде наш спътник ИСКАМ ДА ЗНАМ Утре ГМР ще благоволи да се яви в Народното събрание и да даде отчет за предприетит…Apr 27 2020vijti.com

ПЕТЕЛ

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!