Близки на журналиста Георги Александров: Спрете грозните спекулации!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Започнаха спекулации със смъртта на журналиста Георги Александров, който бе открит мъртъв в район на дефектиралата тръба на Варненско езеро. По непотвърдена информация, причината за внезапната му смърт е удавяне.Според официалната информация, на 22 май около 17.20 часа е намерено тяло на 38-годишен мъж от Варна. По случая е образувано дознание, установена е самоличността на починалия.

СУ ще приема студенти по право и журналистика без изпит Софийският университет ще приема без изпити студенти в 116 свои бакалавърски програми, сред които …May 18 2020vijti.com

Никакво съмнение нямаме за причината за смъртта. Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов на извънреден брифинг във Варна по повод смъртта на варненския журналист Георги Александров.

Причината за смъртта е удавяне, сочат резултатите от аутопсията. Установени са травми, в следствие на падане. Не са открити никакви медицински находки и травми, които да са причинени от насилие. Досъдебното производство работи по две основни хипотези – нещастен случай и самоубийство.

Извършен е оглед на местопрестъплението и е назначена експертиза. Установени са 1,26 промила алкохол в кръвта, 2,04 в урината и 1,94 в гръбначно-мозъчната течност. Предстои експертиза, която ще установи каква е била концентрацията на алкохол в момента на смъртта.

„Апелативният прокурор има данни за количества алкохол, което е имало в тялото и то 24 часа след смъртта“, уточни той.

Тялото е открито в плавателния канал. За да няма спекулации, тръбата, в която възникна авария се намира на 2 км западно. Тялото е открито на съвсем друго място“, уточниха от полицията.

Установяват се всички, с които е контактувал в деня преди смъртта си. Води се разследване дали това депресивно състояние е било под влияние на алкохола, или има друга причина.

Жоро е известна личност във Варна, главно защото никога не е пестил истината и позицията си в нейна защита. В търсенето и доказването на истината в пореден местен конфликт, в разгорещени дебати има или няма екокатастрофа във Варненското езеро, Георги Александров неведнъж е ходил до брега и е правил своето проучване на място.

В свой коментар от 20 май той обяснява, че на 17 май няколко часа е наблюдавал езерото и вливането му в морето. „Цветът на водната повърхност бе нормален и затова не сметнах за необходимо да снимам“, пише Жоро в 11.33 часа на 20 май, съобщава Монитор.

По-късно влиза в полемика с търсещи политически дивиденти местни структури, които не пропуснаха и в този случай да се изявят с мижаво митингче от рода на протестните сбирки на Копейкин пред общината и да се направят на загрижени за чистотата на морската вода, която се оказва, според специалистите, че не е отровена, а оцветена от фитопланктон. Не бе пожалена и рибата, за която проглушиха ушите на варненци, че е отровена от спуканата тръба в езерото.

Жоро Александров обаче вече беше проучил въпроса и опонираше елегантно на всички, които бълваха измислици, за да злепоставят управлението на Варна.Не можаха обаче да излъжат рибарите, израснали на морския бряг, защото тези хора, са първично искрени и не подлежат на „моделиране“.

Те в един глас заявиха, че фекалиите, изтървани от спукания тръбопровод, не могат да убият рибата във варненското езеро. Дънната риба се храни с тези неща, категорични бяха те и обясниха, че рибата измира през определен период от време, а най-често причина за това е липсата на кислород. Това беше и позицията на Жоро.

Отокът от тръбата няма нищо общо с картината на оцветената морска вода. По скоро промишлените предприятия, които вливат отпадни води в езерото, може да са сред потенциалните виновници. Ако има химикали, изхвърляни от промишлеността, това със сигурност може да доведе до масов мор на рибата, обясняваха още рибарите, с които е говорил приживе Жоро. И ползваше тези аргументи, които препокриваха и твърденията на учените.

Зад гърба си Георги Александров има богат опит като журналист в радио Дарик, бил е главен редактор на „Топ новини“ и кореспондент във Варна на bTV, Нова телевизия и не допускаше да бъде манипулиран и използван. Затова е много грозно и нелепо, когато си отиде по този начин, различни политически партии да се кичат с името му и да се опитват да черпят дивиденти, като спекулират с работата му.

През последните години журналистът работеше като пресаташе на Община Девня и и публикуваше своите непримирими журналистически разследвания и коментари на своята страница във Фейсбук „Девня древна и модерна“. Често откровен до болка, непримирим с всеки фалш и несправедливост, Жоро беше от малкото хора, които умееха да казват истината в очите, да имат своя позиция и да я защитават.

Затова близките, колегите и приятелите му настояват да се спрат всички грозни и спекулативни разсъждения и да се почете подобаващо негова светла памет. Как се е стигнало до трагедията с него, ще установи разследването на полицията и прокуратура.

Погребението беше днес в Гробищен Парк „Кантара“.

Немският журналист Франк Щир: Мерките в България срещу коронавируса бяха репресивни и абсурдни„Ако можеше да се разходи и да види какво се случва по софийския булевард „Витоша“, германският здра…May 14 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!