В бургаски църкви причестяват с обща лъжица въпреки коронавируса (видео)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Регионалният новинарски сайт zonaburgas.bg разпространи видео, в което се вижда как свещениците в бургаските църкви причестяват богомолците с обща лъжица. Всичко това се случва на фона на пандемията от коронавируса Covid-19 и въпреки призива за ограничени контакти между хората, с цел ограничаване на заразата.

Лекар: 86 % от хората ще изкарат леко коронавируса„Никога празниците не могат да бъдат тревожни, макар че тазгодишните ще преминат в по-особени услови…Apr 11 2020vijti.com

А на въпрос на журналист защо причестяването се случва с обща лъжица в условията на пандемия, свещеник отговаря така: “Светото причастие дава вечен живот”.

И добавя: “Всеки ще умре, но трябва да се изправим пред лицето на Бога и да отговаряме как сме живели на Земята”.

Както стана ясно преди дни, правителството в лицето на премиера Бойко Борисов и Светия Синод се разбраха празничните служби тази и следващата седмица да се състоят, макар много други страни да затвориха храмовете си заради епидемията.

В България обаче църквите останаха отворени, но с уверението на свещениците, че ще се спазват строги хигиенни правила и че службите ще започнат навън. Причестяването с обща лъжица обаче не изглежда добра идея предвид изпитанието, пред което е изправено човечеството в момента.

Колко далеч може да стигне безотговорността в това отношение – предстои да видим.

Как се погребват българите, починали от коронавирус?Почиланите от коронавирус българи не се погребват по специална процедура, а по общия ред, научи Lupa…Apr 11 2020vijti.com

Видео: zonaburgas.bg

 

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!