Борисов за COVID-19: Във война сме с невидим противник, който лети из въздуха

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Направи се обобщение на ситуацията в Европа. Единствената хубава новина е, че следващата седмица няма да се ходи в Брюксел на Съвета. Той ще се проведе по същия начин, както сега. Хубаво е и това, че хиляди служители не се местят от различни точки от Европа, за да отидат в Брюксел. Това сподели пред журналисти в Министерския съвет министър-председателят Бойко Борисов, след като обсъди във видеоконферентна връзка с колегите си от Европейския съвет предприетите мерки срещу ограничаването на разпространение на COVID-19.

Мая Манолова показа бърз кръвен тест за коронавирусЗащо няма бързи кръвни тестове за коронавирус в аптечната мрежа? Защо такива тестове не са осигурени…Mar 17 2020vijti.com

 

,,Мерките, които ние почнахме да въвеждаме още от 28 февруари, започнаха да се прилагат и от други страни, но те сега действат панически и прибързано. Някои държави рушат репутацията на ЕС. Но те ми обещаха, че до 12 часа всички наши сънародници, които са блокирани по границите, ще бъдат прекарани през съответните държави и ще си дойдат в България. Цял ден полагаме огромни усилия и те ме увериха, че ще си изпълнят обещанията. Основно говорим за две групи хора – едните, които бедстват и са неправомерно спрени на границите и други, които тръгнаха на екскурзии, когато в целия свят се надигаше страхът от коронавируса. Имаме сънародници в Мароко, Манила и къде ли не… Така че тези, които се завърнат у нас, трябва незабавно да се приберат вкъщи и да си останат там за 14 дни. Ако първо обичат себе си и своите близки, ще го направят. Ако ли не, вече има закони. Ще бъдем изключително строги“, обясни премиерът Борисов.

,,Тези туристически компании, които си позволиха да докарат толкова туристи на Банско, сега ги докарали в хотела на Лъвов мост и сега целият хотел го слагаме под охрана и карантина. Затова мерките са единственото доказано средство срещу коронавируса и това е асоциализацията. По един човек да пазарува, по един да влиза в магазина, максимум по двама. България се дава за пример от всички страни за бързите и правилни решения, които взе“, допълни още Бойко Борисов.

,,Взе се решение за затваряне на външните границите на ЕС с държави от трети страни. Въпрос на време е да стане това. За екскурзии да говорим е абсурд. Така че имаме готовност да затворим границите, което означава, че нашите граничари ще имат още една тежка задача“, каза министър-председателят.

По думите му България продължава да има нулева миграция.

,,Продължаваме да имаме нулева миграция. Споразумението с Турция, от което сме много доволни, работи и сега това допълнително натоварване с бежанци и мигранти го няма за разлика при други страни“, посочи Борисов.

Борисов посочи, че някои европейски държави са се обърнали с “голяма молба“ към нас, а именно да ги снабдим с маски и защитни облекла. Премиерът подчерта, че ще го направим, но след като първо задоволим нашите нужди.

,,Френският президент Макрон заяви, че се намираме във война и аз се съгласявам с него. В действителност ние сме във война, реална война, но не с физически противник, а с невидим, който лети из въздуха и нанася щети“, коментира още Борисов.

,,Военно положение е силна дума, дори извънредно положение не е лека. Много държави закъсняха с мерките“, заяви премиерът.

,,Имаме фискален резерв от около 10 млрд. Много лесно, за много кратко той ще бъде похарчен. Ние вече влизаме в дефицит. От бюджет на излишък, влизаме в дефицит“, каза още Борисов.

Той отчете, че с 1000 лв. за медиците ще влезем в още голям дефицит.

,,Добрият стопанин иска да защити максимум семейството си, семейството ни – нашата България, нашата Родина. Ние лесно ще ги похарчим. Само ме вкарайте мен в този популизъм. Утре го деблокирам резерва, зареждам НОИ и приключваме с всички популистки теми. Да не плащаме сметките за ток. Те ще се натрупат, кой ще ги плати – другите хора?“, коментира още Борисов.

По думите му много е сладко да излезеш и да кажеш да се освободи всичко от данъци.

,,Много красиво изглежда. Коя държава функционира по този начин?“, попита премиерът.

,,Аз мога да изтегля 5 млрд. кредит утре, веднага. Това ли е държавническото?! Утре децата ни нали трябва да ги върнат. Ако е съсипана икономиката, ако тази криза продължи, как ще ги върнат?! Искам да запазя тези дни държавата. Имам да си изкарам мандата, това е моята лична задача за пред себе си. Нито искам да ставам президент, нито ще се занимавам повече. Сега с всичките си усилия гледаме да не се поддадем – дайте да изхарчим парите. Затова се запъвам. Не че не ми е мило да раздам, но ние раздаваме от децата“, допълни още Борисов.

Вместо меден месец – коронавирус! Младоженци първи отидоха при заразените в „Пирогов“Преди две години д-р Ая Таха и съпругът й д-р Сезен Хабилов  помолиха за помощ в социалните мрежи, з…Mar 17 2020vijti.com

Източник:NOVINI.BG

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!